Лутовац: Тадић може да прави искључиво велику СДС

БЕОГРАД: Председник Демократске странке (ДС) Зоран Лутовац оценио је данас као увредљиву изјаву председника Социјалдемократске странке (СДС) Бориса Тадића да до уједињења те две странке није дошло због забринутости за његову функцију.
Lutovac Zoran/Tanjug
Фото: Tanjug

Објашњавајући зашто уједињење са СДС-ом више није могуће, он је у интервјуу за портал Нова.рс рекао да Тадић може да настави разговоре само са онима које, како је рекао, уважава и са којима све време разговара, али искључиво о стварању велике СДС.

"Борис Тадић се, међутим, већ дуже време непримерено меша у унутрашње ствари Демократске странке бирајући с ким ће у нашој странци да разговара и слободно тумачи оно око чега је већ постигнут начелан политички договор", рекао је Лутовац.

Истакао је да за ДС тема није стварање нове политичке странке, него интегрисање у ДС оних кој су некада у њој били, али и оних који никада нису били у њој.

Лутовац је као потпуно неприхватљиво оценио и то да Борис Тадић, бивши председник ДС-а, одлази на, како је рекао,"нелегалан и нелегитиман скуп који се самопроглашава Главним одбором" те странке, а такође сматра да је нарочито непримерено да Тадић "дели лекције о томе шта и како ДС треба да ради".

Према мишљењу Лутовца, Тадић тиме шаље недвосмислену поруку да не уважава ДС и њене легитимне представнике и зато може да настави разговоре само са онима које уважава и са којима све време разговара, али искључиво о стварању велике СДС.

СДС је 4. августа саопштила да је актуелни председник ДС Зоран Лутовац једнострано прекинуо процес уједињења у велику ДС.

СДС је навео да су они Лутовцу послали апел да се до краја јула изјасни да ли ДС остаје привржена идеји уједињења или је та одлука поништена, а да до данас није стигао никакав одговор, што они тумаце "као његову личну и једнострану одлуку о прекиду даљег процеса уједињења у велику ДС".

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести