Мађарска и Србија желе да профитирају од сарадње с Кином

НОВИ САД: „Обнова железничке пруге Београд-Будимпештра допринеће јачању вредности и значају Мађарске и Србије, створиће нова радна места и приближиће још више два главна града и две земље”, изјавио је данас у Новом Саду министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто.
Sijarto
Фото: Танјуг/Ненад Михајловић/Петер Сијарто

"Ми, Мађари и Срби одлучујемо на основу наших националних интереса и одлучили смо да и ми желимо да имамо корист од новог светског поретка који се рађа на истоку. Обе земље имају са Кином сарађу на прагматичним основама и на бази међусобног интереса и обе много профитирају од тога, исто као што ће обе земље да профитирају од изградње брзе пруге Будимпешта-Београд", рекао је Сијарто на свечаности почетка изградње брзе пруге Нови Сад-Суботица-државна граница с Мађарском.

Нагласио је да има и оних који о томе говоре као о идеолошком проблему.

"Међутим, врло брзо се испостави да су они лицемерни, јер бројеви не лажу. Током 2020. године је ЕУ имала већу трговинску сарадњу са Кином него са САД, а и САД су више трговале са Кином него са свим земљама чланицама ЕУ укупно", објаснио је Сијарто.

Додао је да су Мађари и Срби одлучили на основу својих националних интереса да имају корист од новог светског поретка.

"Обе земље имају са Кином сарадњу на прагматским основама и на бази међусобног интереса и обе много профитирају од тога", рекао је Сијарто.

Он је нагласио да ће Мађарска ускоро почети изградњу своје деонице пруге и објавио да би радови требало да буду завршени до 2025. године.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести