Маја и Ана сачувале мандате, опозиција ипак чека расплет

Српска напредна странка, као стожерна партија владајуће коалиције,  сходно својој снази у парламенту, одлучила је да у наредним месецима не треба ићи заједно на београдске и ванредне парламентарне изборе.
Maja Gojković i Ana Brnabić, skupština Srbije Foto: Tanjug.rs
Фото: Tanjug

Поручено је да је такав закључак проистекао из анализе разлога „за” и „против” такве солуције, а између осталих, превагнуо је став да Влада Србије добро ради свој посао, као и да парламент успева да се избори с изазовима. Лидер напредњака Александар Вучић свој став против републичких избора је и пресонализовао. Наиме, рекао је да би било неправдено да две председнице – Скупштине и Владе Маја Гојковић и Ана Брнабић – одступе са својих функција, које, каже, обављају одлично, а такав епилог, упозорио је, следио би након ванредних парламентарних избора.

И поред повремених медијских спекулација о томе да у Влади Србије не влада атмосфера истоветна оној када је Немањином руководио садашњи председник Србије, премијерка Ана Брнабић поновила је јуче да у Влади нема сукоба, већ различитих мишљења. То је, каже, у реду, мада би она волела да то не доспева у медије. Она је то рекла одговарајући на питања новинара поводом изјаве министарке за европске интеграције Јадранке Јоксимовић, како су пренели поједини медији, да премијеркин наступ у Бриселу није био добар. Наводи да је у реду да она и министарка Јоскимовић имају донекле различита мишљења. Министарка за евроинтеграције изјавила је раније да очекује отварање најмање три поглавља у преговорима с ЕУ до краја године, и навела и да се не слаже с Аном Брнабић у томе да је свеједно колико ће поглавља бити отворено јер је то доказ успешног рада.

Људи различито схватају да ли нешто треба одмах да иде у медије или не. Не постоје сукоби у Влади, постоје различита виђења и они су у складу с тим ко какав посао ради  (Ана Брнабић)

„Мислим да је потпуно природно да министарка за европске интеграције прво у фокусу има Србију, и то је добро. Мени је важно да у фокусу имам и ширу слику региона, а без стабилног и повезаног региона нема наших успешних евроинтеграција“, рекла је премијерка.

На питање могу ли такве изјаве појединих министара да штете Влади, Ана Брнабић је одговорила да би „најискреније, више волела да нема таквих изјава у медијима”.

„Али, има их, то је чињеница. Људи различито схватају да ли нешто треба одмах да иде у медије или не. Не постоје сукоби у Влади, постоје различита виђења и они су у складу с тим ко какав посао ради“, закључила је Ана Брнабић.


Слатка тајна

„Српска напредна странка ће за предстојеће београдске изборе имати озбиљан и репрезентативан тим“,  најавио је посланик СНС-а Владимир Ђукановић.“ Како ће то да изгледа нека остане слатка тајна.“На питање да ли ће у том тиму бити и актуелни градоначелник Синиша Мали, Ђукановић је одговорио да би лично волео да буде.„Разговараћемо о томе, али о том потом“, казао је Ђукановић, оцењујући да Мали одлично обавља свој посао и да је по резулатима у рангу некадашњег градоначелника Бранка Пешића.


И поред суботње одлуке напредњака, опозиционе странке и даље не искључују могућност ванредних парламентарних избора. Председник посланичке групе СДС-а Марко Ђуришић не верује да је Главни одбор СНС-а донео коначну одлуку, наводећи да не би било први пут да се промени став.

„Не верујем зато што мислим да је Вучићу неопходно да распише парламентарне изборе да би прикрио лош резултат на београдским изборима, а и отежао опозицији да направи добар резултат“, рекао је Ђуришић.

Портпаролка ДС-а Александра Јерков је рекла да „нити је Главни одбор могао одлучитии да ће бити избора, нити може одлучити да избора неће бити – тако да је њихова одлука у том смислу апсолутно неважна”. Она процењује да ће „Вучић ту одлуку променити” уколико истраживања јавног мњења покажу да би то можда допринело његовој странци или њему лично.

И шеф посланичке групе „Двери” Бошко Обрадовић сматра да ће парламентарних избора бити уколико напредњаци процене да им то одговара због резултата на београдским.

Председник Нове странке Зоран Живковић нема коначан одговор:

„Да ли је ово готово? Ко зна“,– каже он, и поручује да је озбиљна опозиција увек спремна за изборе.

Посланик СНС-а Владимир Ђукановић је на сумње опозиције да ће можда ипак бити и ванредних парламентарних узвратио опаском да опозиција, изгледа, зна више него СНС.

„Прво је опозиција тражила изборе, па кад смо им наговестили да ћемо можда да идемо на ванредне парламентарне изборе, онда су кукали. Имали смо парадоксалну ситуацију да опозиција убеђује власт у то да има већину и онда кад смо одлучили да их не буде, кукају што их нема“, приметио је Ђукановић. 


Редовно, али…

Шеф посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић предочава да се, што се тиче ванредних парламентарних избора, никада не може искључити могућност њиховог одржавања.„Видимо да опозиција  жали што их нема. Можда им та жеља буде и испуњена током наредне године“,додао је Милићевић.И његов страначки колега Дејан Раденковић каже да се не може прејудицирати шта ће се десити наредних месеци, и оставља простор да ванредних избора и буде.„Ко може предвидети шта се све може десити, можда буду и пре београдских, можда не буде већине у парламенту... да ли се може предвидети? Не може. Ми смо увек спремни за изборе, нисмо ни за, ни против. Наш став је одувек да буде редован циклус избора, али мандат власти увек се може ставити на поверење грађанима“, рекао је он.


Ипак додаје и да се не зна шта ће се догодити уколико опозиција буде интензивна у захтеву да се иде на изборе. 

„Никад не знате шта носи дан, а шта носи ноћ“, упозорио је Ђукановић.

По мишљењу шефа СПС-а у парламенту Ђорђа Милићевића, „изјаве појединих представника опозиције су трагикомичне и контрадикторне јер им је циљ само да буду присутни у јавности и да дођу до политичких поена, што је немогуће јер им недостаје програм”.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести