Мајер: Без мешања великих сила могић споразум Београда и Приштине

БЕОГРАД: Бриселски споразум је мртав и ако Београд и Приштина желе напредак, морају јасно да поруче великим силама да се не мешају, каже бивши заменик шефа амерчки обавештајна агенције ЦИА за Балкан Стивен Мајер и оцењује да постоји могућност да се Београд и Приштина споразумеју, али под условом да то ураде сами. 
м
Фото: Youtube Printscreen

''То важи и за Америку и за ЕУ и за Русију, јер су оне углавном усмерене на сопствени интерес, а не на интерес људи из овог региона", рекао је у интервјуу за недељник НИН Мајер, који је био шеф Радне групе ЦИА за Балкан током рата у Босни и Херцеговини. 

Према његовим речима, питање Косова и Метохије је већ на неки начин ''замрзнути конфликт" и како политички стоје ствари, остаће такво. 

Мајер, наиме, не види начин да се из тога изађе и сматра да ће обе стране морати да праве уступке. 

''Мислим да по коначном споразуму, област северно од Ибра мора да припадне Србији. И мислим да ће Србији бити екстремно тешко, ако не и немогуће, да поврати остатак Косова и Метохије'', навео је Мајер.

Истиче да света и историјска места српске заједнице јужно од Ибра морају да буду под посебним међународним надзором, вероватно под надзором Уједињених нација (УН), на сваких шест месеци или слично, као и да би УН требало да се постарају и за пресељење Срба који живе у том делу КиМ и не желе да живе под косовском владом.

Мајер сматра и да, ако се потегне питање области северно од Ибра, Прешевска долина мора, такође, бити тема, а у некој даљој будућности, додаје, можда и Република Српска. 

''''Поента је да садашњи путеви не воде никуда. Сетите се америчких уплитања - сваки пут када су се САД овде појавиле, био је хаос. Вашингтон једноставно не схвата овај регион. Амерички политичари заиста не разумеју дубину и размере овдашње етничке динамике - да је призма етницитета, призма кроз коју се све посматра'''', прецизира Мајер.

Додаје да се Америци неће допасти евентуална промена граница, али да је ''''кад се отвори Пандорина кутија, на њеном дну нада''''.

Примећује да Вашингтон увек говори да ће бити рата, ако се границе буду мењале и подсећа да су се без рата границе мењале у Црној Гори и да је то урађено гласањем.

''''Ако се то може учинити демократски, референдумом и преговорима, то би било у складу са сваким споразумом, закључно са Хелсиншким споразумом из 1975. године", рекао је Мајер. 

Стивен Мајер има 25 година рада у ЦИА, а више од деценије, подсећа НИН, предавао је политичке науке и националну безбедност на вашингтонском Универзитету националне одбране.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести