Мали: Ђилас се одавно изгубио у махнитој борби за фотељу

БЕОГРАД: Министар финансија у Влади Србије и члан Председништва Српске напредне странке Синиша Мали осврнуо се на најновије, како је оценио, прозивке Драгана Ђиласа и његових сарадника и додао да Ђилас не може да поднесе одличне економске резултате те чини све да умањи њихов значај.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Мали је навео да је одавно познато "да би Ђилас да поново ускочи у фотељу и да поново загосподари државним новцем".

"Човек не може да поднесе одличне економске резултате и учиниће све да умањи њихов значај", рекао је Мали у писаној изјави.

Додао је да је чињеница да ћемо имати најбољи резултат по питању привредног раста у Европи, да нам је јавни дуг под контролом, да смо помогли привреду са 5,8 милијарди евра у јеку највеће кризе, да повећавамо плате и пензије, да је незапосленост на историјском минимуму од 7,3 одсто.

Он се осврнуо на Ђиласове прозивке по питању плата здравствених радника и животног стандарда грађана Србије данас.

Лекари сада раде у неупоредиво бољим условима него за време Драгана Ђиласа, када су им примања била скоро далеко нижа, рекао је Мали.

Као пример је навео да је 2011. године на једној клиници у главном граду лекар инфектолог је имао плату 64.000 динара а данас на том истом месту има зараду од 105.000 динара.

"Наредне године, имаће још више. Градимо нове болнице, које ће у најкраћем могућем року бити у функцији. У априлу ове године, у јеку пандемије вируса корона добили су повећање од 10 одсто, а на иницијативу председника Србије Александра Вучића, договорено је да се до краја године исплати једнократно свакоме од њих по 10.000 динара, као и додатно повећање од 2021. године”, прецизирао је Мали и подсетио да ће од следеће године сви запослени у јавном сектору добити повећање плате.

Поводом Ђиласових прозивки по питању јавног дуга, Мали је поновио да Србија остварује добре макроекономске резултате, као и да држи удео јавног дуга у БДП-у на нивоу до 60 процената, колико прописује Мастрихт.

Кредити који се узимају улазе у јавни дуг датумом повлачења а не одмах и у целости, при чему у међувремену и враћамо старе дугове.

"То значи да управљамо јавним дугом, уз одржавање макроекономске стабилности и подстицање раста и запослености", рекао је министар финансија.

Мали је констатовао да Ђиласу смета апсолутно све, па се дотиче и капиталних пројеката који, како је објаснио, доприносе да економија додатно расте, као и за привлачење још више домаћих и страних инвестиција.

Подсетио је да су страна улагања прошле године износила рекордних 3,8 милијарди евра, као и да је Србија у последње две године сама привукла 60 одсто свих страних инвестиција на Западном Балкану, навео је Мали.

Он је додао да управо капиталне инвестиције и улагања, и ове године на завидном нивоу, упркос пандемији вируса корона, као и да доприносе никад већој стопи запослености.

Напоменуо је да је поносан на стање наше економије упркос изазовима, те да се нада да ћемо успети да остваримо најбољи резултат у Европи по питању стопе раста.

Он је оценио да Ђиласове прозивке поводом формирања нове Владе Републике Србије показују да "губи тло под ногама", те да се оваквим "копрцањем" још више заглибљује у живо блато.

“Њему све смета, али му није сметало да стрпа у свој џеп 619 милиона евра док је био градоначелник Београда и да направи дуг од 1,2 милијарде евра, да дугује породиљама, да гради лажни пазл град или неупотребљиву картонску реплику Теразија”, рекао је Мали.

Када је реч о националној авио - компанији Ер Србија, министар је истакао да је поносан, поготово на њен значај за време пандемије коронавируса чији су авиони допремали медицинску опрему и превезли 10.000 наших грађана са свих крајева света када је почела пандемија коронавируса.

Он је нагласио да је Ђилас "одавно прочитан" и оценио да би извесно доживео пораз да је учествовао на изборима, на којима је цензус био чак и смањен.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести