Мали: До 10. маја студија за Национални стадион, градња током 2020.

БЕОГРАД: Студија оправданости градње Националног фудбалског стадиона у Београду биће завршена до 10. маја, најавио је министар финансија Синиша Мали, и изразио очекивање да ће већ половином наредне године почети изградња.
Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije Foto: Dnevnik.rs
Фото: Синиша Мали, министар финансија у Влади Републике Србије Фото: Дневник.рс

Влада је већ дала сагласност за тендерску процедуру за избор пројектанта, а Мали каже за Танјуг да би пројектовање могло да буде завршено до краја године.
"Планирамо да изаберемо пројектанта у наредних месец или два. Радиће се истовремено и на урбанизму, то јест плану детаљне регулације за цело подручје на којем ће се градити стадион", рекао је Мали.

Министар је нагласио да ће Национални стадион, који ће се налазити у Сурчину, допринети развоју тог дела Београда и да је тај пројекат велика развојна шанса, не само за Београда већ и за целу Србију, као што је то и пројекат Београд на води.
"Спорт одавно више није само спорт, то је и велики бизнис. Ми смо се кандидовали заједно с Румунијом, Бугарском и Грчком да будемо  домаћини и светског првенства у фудбалу 2030. године. Зато нам је и потребан стадион одговарајућег капацитета", навео је Мали.

Истиче да ће се стадион радити по концепту "Сити", тако да ће се поред њега правити и забавни парк, стамбени и пословни комплекс, ИТ парк и други садржаји.
Напоменуо је да на таква места онда долазе познате велике компаније, као што су Икеа, Баухаус и друге.
"Очекујем да са завршетком пројекта до краја године, ако смо довољно спретни и одлучни, кренемо у његову изградњу већ половином наредне године", рекао је Мали.

Национални стадион ће бити изграђен у Сурчину, моћи ће да прими 60.000 људи и простираће се на 35 хектара, док ће са пратећим објектима и садржајима имати укупно око 430 хектара.
На 326 хектара простираће се спратни садржаји, а на 65 хектара саобраћајна инфраструктура. За стадион је потребно обезбедити и 10.500 паркинг места.
Завршетак радова се очекује за неколико година.

Планирана је и изградња нове саобраћајне мреже с новом петљом која ће омогућити укључење на аутопут Београд - Шид са обилазницом. 
Посетиоци ће, како је најављено, моћи до стадиона да стигну и железницом, јер је у плану проширење линије 4 БГ воза.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести