Мали: Мањи порез на зараде од 2019. године

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали најавио је данас да ће од почетка наредне године бити смањен порез на зараде.
sinisa mali
Фото: Tanjug

"Хоћемо да смањимо порез на зараде и предлог ће већ ове године бити готов", рекао је Мали у Привредној комори Србије на избору за "Блиц предузетника 2017. године".

Најавио је две ствари које ће влада ове године урадити за привреднике - убрзати повраћај ПДВ-а за привреднике који на то имају право.

Мали је подсетио да је законски рок за повраћај ПДВ-а 45 дана и нагласио да нема разлога да привредници чекају толико ако имају уредне папире, као и да би им пуно значило да тај новац добију што пре због ликвидности.

"Први следећи корак је да смњимо порез на зараде од јануара следеће гиодне. То су два мала, али важна потеза која су симбол промена које се у насој земљи дешавају", нагласио је Мали.

Он је рекао да је као члан жирија у избору за Блиц предузетника године има тежак задатак посто је било више од 300 предузећа и појединаца, као и идеја, који су веома успешни и способни и запошљавају велики број људи.

"Ти људи реализују бизнис планове и покрећу своју земљу напред. Сви су они победници и слика су боље и успешније Србије. То је слика боље будућности и они су кичма наше привреде".

Мали је рекао да микро, мала и средња предузећа чине 99 одсто наше привреде по броју фирми, да чине 56 одсто БДП -а земље, као и да је у њима запослено 65 одсто радника односно скоро 840.000 људи.

"У обавези смо као држава да подржимо тај сектор, као стуб развоја наше економије. Само прошле године смо издвојили 18,2 милијарде динара за подстицај МСП, од чега је 7,6 било бесповратно", навео је Мали.

Влада жели и да обезбеди што више средстава из ЕУ фондова како би привредници имали јефтине изворе финансирања.

Нагласио је да не постоји ниједан економски индикатор или показатељ који је тренутно лош у нашој економији.

Подсетио је да је у првом кварталу био реализован првиредни раст од 4,6 одсто и да је циљ да се он одржи током целе године.

Такође, у првој половини години Србија је имала више од 30 милијарди динара суфицита у буџету, док инфлација никада није била нижа и стабилнија - од један до два одсто.

"Смањен учешће јавног дуга у БДП-у и износи испод 60 одсто, док је раније тај удео био и до 80 одсто", указао је Мали.

Поручио је да ће влада наставити да ради на стварању стабилног привредног окружења.

Како је рекао, на сваких 10 затворених предузећа отвори се 18 нових, што је добар показатељ.

"Ништа не може да замени знање, храброст и енергију предузетника. То сте ви и хвала у име владе. За вас и у вашу корист ћемо наставити да радимо", поручио је Мали привредницима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести