Мали: Никезић и Ђилас не могу да поднесу успехе Србије

БЕОГРАД: Министар финансија и члан Председништва СНС Синиша Мали оценио је најновије изјаве председника Ресорног одбора за привреду и финансије Странке слободе и правде Душана Никезића као "лажи економског незналице".
mali
Фото: Танјуг/ Раде Прелић

И он и његов неуки шеф Драган Ђилас поново заједљиво показују како не могу да поднесу економске успехе Србије. То је у њихово време била мисаона именица, јер су успели да земљу доведу буквално пред банкрот", навео је Мали.

Он је навео и да се то односи на емитовање државних обвезница из тог периода.

"Између осталог, економски незналица и лицемер Никезић је био део екипе која је успела да рекордно задужи земљу по каматној стопи од чак 7,5 одсто 2011. године, када су емитовали најскупље доларске обвезнице. Наша стопа износи 1,65 одсто и то у време док и даље траје пандемија корона вируса“, рекао је Мали.

Он је подсетио да је део тих најскупљих обвезница успешно рефинансиран крајем прошле године по финалној каматној стопи у еврима.

„Ми смо уложили велики напор да буквално вадимо кестење из ватре, које су нам у аманет оставили Ђилас, Никезић и њихови пајтоси. Тада смо имали њихово бахато дивљање и небригу за грађане, а сада им смета најновији успех Србије на међународном тржишту капитала. Наиме, смета им што смо успешно искористили још увек повољне услове на међународном финансијском тржишту и по први пут емитовали државне обвезнице на рок од 12 година", навео је министар.

Додао је, међутим, да тај стари дуг још није враћен, па ће, каже, управо новац који је до сада добијен бити коришћен за враћање "његових старих и скупих дугова".

Министар је подсетио да је услед велике тражње делегација Србије успела да смањи иницијалну каматну стопу за 35 базних поена и емитује обвезнице по стопи приноса од 1,920 одсто и купонској стопи од 1,65 одсто, са роком доспећа од 12 година, чиме је додатно продужена крива приноса српских обвезница емитованих на међународном тржишту.

„Ми смо, за разлику од таквих успели да изградимо и очувамо макроекономску стабилност и да остваримо поверење инвеститора, иако се читав свет суочава са великим последицама вируса корона, што несумњиво утиче на економију. Осим тога, динарске обвезнице емитоване на домаћем тржишту ће бити укључене у индекс Ј.П. Морган ГБИ-ЕМ индеx, што је невероватан успех", истакао је Мали.

Напоменуо је да то неће подстаћи раст јавног дуга Србије, "који ћемо чврсто држати на нивоу испод 60 одсто, што је ниво који прописује Мастрихт".

Он је напоменуо и да је Србија одржала своје јавне финансије и јавни дуг под контролом у тренутку када је глобални дуг на историјском максимуму од око 277.000 милијарди долара и када су се државе широм света задуживале не водећи рачуна ни о каматним стопама, ни о висини дуга.

Министар финансија је оценио и да су Никезић и њему слични "људи пољуљаног морала" и да не могу ништа друго да раде осим да износе неосноване, паушалне критике.

"Највероватније сматрају да ће таквим лажима моћи поново да се увале у фотељу и да наставе да краду", закључио је.

Никезић је данас изјавио да је Александар Вучић са каматом од 1,92 одсто задужио све људе у Србији за још милијарду евра и тиме, како се наводи на сајту Странке слободе и правде, још једном потврдио да смо једна од најгорих европских економија, а да цео "Вучићев економски систем почива само на задуживању".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести