МАЛИ: Њима треба неко са ким могу да управљају, са Вучићем не могу

БЕОГРАД: Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали рекао је вечерас да постоји интерес земаља у региону, појединих људи и земаља чланица ЕУ да у Србији буде немира, како би се сменила власт коју су грађани изабрали на изборима.
 Printscreen/TV Pink
Фото: Printscreen/TV Pink

"Да дође до насилне промене власти, да не буде како грађани Србије кажу, него како они кажу. Јер њима треба неко са ким може да се управља, са Александром Вучићем не може. Човек који је показао колико воли ову Србију", изјавио је Мали у емисији "Хит твит" на ТВ Пинк.

Коментаришући протесте дела опозиције окупљене око листе "Србија против насиља" који су почели након избора, он је истакао да су протекли избори били "чисти као суза" и по његовим речима, уложено је десетине, ако не и стотине милиона евра како би се променила власт у Србији.

"Коме је у интересу да Србија настави да се развија, коме је у интересу да буде лидер у региону, коме је у интересу да води независну, самосталну политику? Па никоме. Ако погледате како су реаговале земље у региону, сви су се радовали сваком протесту, сви су се радовали свакоме немиру који се дешавао у Србији и Београду", рекао је Мали.

Он је сагласан са коментаром да су предлози о међународној арбитражи за изборе који долазе из иностранства начин да се споља утиче на српску унутрашњу политику.

"А то је оно што ми не дозвољавамо и водимо нашу политику која је суверена и независна", истакао је Мали.

Он сматра да представници опозиције знају да избори нису покрадени и да знају да није било крађе гласова.

"Дакле, то вам само говори колико ти људи, нећу да кажем да не воле, него ћу веома отворено да кажем да мрзе своју земљу и колико знају да шкоде својој земљи управо радећи то", рекао је Мали.

Он је подсетио да је опозиција говорила како ће председник Вучић да призна тзв. Косово, да уведе санкције Русији, да уведе Србију у НАТО, што он није урадио.

Имамо 39 плус тона злата у нашем трезору

- Није било веће кризе од Првог светског рата, али из тога треба изаћи као победник. Нама је буџет никада снажније, јаче, стабилније. Када погледате резултате из 2023., свеки индикатор, сви су изузетни. Наш БДП је преко 60 милијарди. И даље нам расте економија, док у исто време једна велика економија као што је Немачка, пада. Имамо 4,5 милијарди евра директних страних инвестиција. Никада нисмо имали нижу стопу незапослености. Јавни дуг смо сачували на 52,3 одсто. Имамо 39 плус тона злата у нашем трезору. Никада нисмо били стабилнији и јачи. Отварају се нове фабрике. Никада веће девизне резерве. Председник Вучић увек хоће више. Имате лидера каквог ниједна земља на свету нема.

Мали је подсетио да градимо брзе пруге и путеве.

- У овом тренутку градимо 12 путева и главних саобраћајница у исто време. Обећање о брзој прузи којом возови иду 200 на сат смо испунили. Ове године имамо рекордни буџет за пољопривреду, хоћемо да уложимо у енергетску ефикасност, улажемо у обновљиве изворе енергије, хоћемо да уложимо у туризам. Хоћемо још да уложимо у здравство, никад се више није улагало у домове здравља и болнице. Имамо неколико десетина школа за реконструкцију у наредном периоду.

Како каже, када је дефицит у питању, пројекција прошле године била је 3,3 одсто, а на крају смо завршили са 2,2 одсто. Оно што је грађанима важно, испунили смо свако обећање које смо дали и на прави начин смо успели да не само сачувамо стабилност, већ и да у највећој светској кризи наша економија расте.

О склоности Срба ка војсци и финансијском питању увођења обавезног војног рока, Синиша Мали каже да је то најмањи проблем.

- Замислите за једну локалну саоуправу, када бисте оспособили касарне, треба неко да прави оброке, да доставља опрему, то подиже локалну економију. Ако уложимо у рекоснтрукцију касарни, уложили смо у нашу земљу, запослили смо грађевинце, новац се враћа у буџет. Било би неодговорно од нас да не размишљамо о својој безбедности. Улажемо стоструко више него пре 10 година, и наша војска је 100 пута јача. Хоћемо да наши авиони чувају наше небо, хоћемо да наша војска чува нашу земљу. Ничег лошег нема у томе, треба да јачамо осећај да припадамо овој земљи, да будемо поносни на то што смо Срби, да смо на бранику отаџбине. Ми већ имамо професионалну војску. Оно што желимо је да имамо обавезни војни рок, да млади прођу кроз тај осећај обавезе, ако буде нешто, не дао Бог, да будемо способни да бранимо своју земљу - закључио је министар.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести