Мали: Припремамо буџет за 2020-ту, можда и 300 милиона за путеве...

БЕОГРАД: Министарство финансија увелико припрема буџет за 2020. годину, изјавио је ресорни министар Синиша Мали и навео да ће велики део новца из државне касе бити опредељен за јавне инвестиције, односно за путну и железничку инфраструктуру. 
sinisa mali
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

"Очекујемо да за то буде издвојено скоро 300 милиона евра, што је највећа свота која је за ту намену одређена у буџету последњих година", рекао је Мали за Српску економију, поводом годишњице преузимања функције министра финансија.

Он је навео да држава жели да гради још више путева, како би се на тај начин Србија повезала с регионом и Европом, за шта су обезбеђена значајна средства за наредну годину у буџету. 

Каже да је данас, након што су консолидоване јавне финансије, највећи изазов наћи нове изворе раста и да се зато ради на смањењу оптерецења за привреду, новим законима, а - заједно са Светском банком - и на "Новој агенди раста". 

Једна од ставки у пројектовању буџета, свакако ће бити, каже, и новац за одржавање избора на пролеће наредне године.

Одговарајући на питање да ли ће у буџету бити опредељен можда и новац за одржавање референдума о КиМ, Мали каже:

"Политика и економија јесу повезане, али није на мени да коментаришем питања као што је референдум о Косову. Што се тиче избора, они су редовни и свакако нас очекују на пролеће, тако да је јасно да ће то бити једна од ставки у буџету за 2020. годину, што је и наша законска обавеза".

Додаје да не може да се бави питањем "колико кошта нерешен статус Косова" јер нема званичне податке, али да је јасно "да нас кошта и да ће нас коштати, и то у сваком смислу, како у финансијском тако и у неком другом, можда важнијем". 

Наводи и да ће у септембру бити ново повећање минималне цене рада, да оно неће бити мало повећање, а наводи, такође, да још једно повећање плата може да се очекује у јавном сектору. 

Да би се мере државе које се предузимају, одразиле на читав амбијент у земљи и спречио одлазак младих и образованих људи, потребно је, каже, мало више времена и указује да је држава свесна проблема одласка младих.

Влада, додаје, оснива Агенцију за циркуларне миграције, како би конкретним мерама мотивисала младе и утицала на њих да се врате у земљу, а једна од већ донетих мера је, каже, ослобађање младих предузетника од плаћања пореза и доприноса у првој години пословања.

Говорећи о изградњи метроа у Београду, Мали каже да се нада да ће ускоро бити завршена финансијска конструкција за тај, истиче, веома важан и скуп пројекат.

"Управо због његове величине, Република ће помоћи Београду у финансирању, јер Град то не би могао сам да изнесе. У претходној студији изводљивости француске компаније ''Ежис'' процењено је да ће прве две линије коштати четири милијарде евра. То је огроман новац, али ово је ипак добар тренутак за тако нешто јер имамо здрав буџет и стабилне финансије".

EUR/RSD 117.5516
Најновије вести