Марфи: Нисмо и нећемо бити непријатељи српског народа где год да он живи

САРАЈЕВО: Амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи изјавио је да не постоји ниједан разлог да грађани Републике Српске, и било ко у БиХ, имају страх од САД или да имају неповерење према САД.
1
Фото: Youtube Printscreen

"Нисмо сад, нити смо икад, нити ћемо бити непријатељи српског народа где год да он живи. Исто говорим и јавно и приватно", казао је Марфи у интервјуу за бањалучке Независне новине, коментаришући одлуку Владе Републике Српске да прекине комуникацију са америчким дипломатама у БиХ.

Марфи је рекао да мисли да је важно да се направи разлика између оног што он зове агресивни неистинити дискурс који пропагирају поједини представници политичке елите у Републици Српској у својим медијима и мишљења обичних грађана Републике Српске. 

"То су две потпуно различите ствари. Ја дубоко поштујем грађане Босне и Херцеговине где год они живе, и знам да су људи овде довољно мудри да би могли да дозволе себи да упадну у замку нечега што је потпуно очигледно неистинити дискурс и покушај манипулације, без обзира на то да ли такве манипулације долазиле од политичара из Бањалуке или из Сарајева или Мостара", каже Марфи.

Верује да је оно што, како каже, видимо у Републици Српској покушај да се створи страх с циљем који иде у корист онима који такве информације пласирају у јавност. 

"Они који то чине су себични и скучени. А да ли сам тиме изненађен, па и не баш. Они који само желе да одврате пажњу од властитог понашања, властитих акција, то се посебно односи на политичке лидере, често креирају управо такво окружење које сам вам описао. Све је то у циљу манипулисања јавним мњењем", каже Марфи и додаје:

"Желим да кажем још нешто важно: Не постоји ниједан разлог да грађани Републике Српске, као уосталом и било ко у БиХ, имају страх од САД или да имају неповерење према САД. Ја сам на првој прес-конференцији коју сам имао Бањалуци веома јасно рекао да САД нису овде зато, нити да имају план да укину Републику Српску. Нисмо сад, нити смо икад, нити ћемо бити непријатељи српског народа где год да он живи. Исто говорим и јавно и приватно".

САД, наводи, не би потрошиле толико времена, енергије и средстава све ове године помажући народу Републике Српске да гради инфраструктуру, да развија пољопривреду, туризам, да земљу рашчисти]е од мина. 

"Могу да набрајам до сутра чиме смо све помагали народу Републике Српске. Ако сте непријатељ, ваљда не радите такве ствари. Ако сте непријатељ Републике Српске, вероватно бисте радили на томе да одузмете грађанима њихова права, да скраћујете слободу новинарима, да браните слободу окупљања, говора", каже амерички дипломата.

На констатацију да су у САД на председника Републике Српске Милорада Додика некада гледали другачијим очима и на питање где је пукао тај однос, те да ли су се запитали да ли је можда кривица и до њих, Марфи каже да се Додик "драстично променио" и да је "Српску повео у погрешном смеру".

"Можда би господин Додик требало да послуша задњи хит Тејлор Свифт. Некада давно господин Додик, хај'мо га назвати оригинални Додик, био је политичар који обећава. Био је посвећен напретку и изградњи помирења међу људима. Желео је бољу будућност за своју земљу и људе који у њој живе. Тај човек се драстично променио. Данас он користи популизам и ксенофобију како би спроводио своје уско дефинисане интересе, а РС повео у погрешном смеру", каже Марфи.

Он каже да оно што Додик сада говори је на штету Републике Српске и људи за које, како наводи, тврди да их представља. 

"Политика САД се, међутим, не креира на основу понашања једног човека, било да се ради о Бањалуци, Сарајеву или Мостару. Додик негира постојање Босне и Херцеговине. Тврди да је Република Српска држава, нешто одвојено од БиХ. Све те ствари отежавају Босни и Херцеговини да постане чланица Европске уније, на пример. Он негира геноцид у Сребреници, од грађана РС покушава да одузме њихова темељна права и слободе, итд", навео је Марфи и додао:

"Све то ради он, а не неки имагинарни непријатељи. Ако бисте обичне људе питали шта је оно што њих мучи, о чему брину, они желе владавину права, боље пословно окружење, нешто да се предузме против раста цена комуналија и слично. И желе да њихова деца остану са њима, а не да своју будућност морају градити негде другде".

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести