Мариновић нови Повереник за информације од јавног значаја

БЕОГРАД:  Милан Мариновић, који је до сада обављао функцију вршиоца дужности председника Прекршајног суда у Београду, изабран је данас за новог Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Посланици Скупштине Србије претходно су формално потврдили престанак дужности Родољубу Шабићу, чији је мандат истекао крајем прошле године.Мариновића је на ту функцију кандидовао посланички клуб Српске напредне странке.

У званичној биографији Мариновића наводи се да је он као судија за прекршаје и судија Прекршајног суда од 1998.године континуирано и непосредно штитио људска права, те да је као судија Прекршајног суда у Београду поступао у судским поступцима по Закону о слободном приступу информацијама и Закону о заштити података о личности.

Био је члан радне групе која је урадила Нацрт закона о заштити узбуњивача, а поступао је и по захтевима за слободан приступ информацијама од јавног значаја.

Мариновић је раније на седници одбора навео да је као судија сарађивао са повереником, али и поступао по његовим пријавама.Оценио је тада да у пракси има конфузије, јер се некада тражи да се да превише информација, а некада да се не дају ни оне који би требало.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести