Марковић: Лекари из Србије у априлу на одмору у Хургади

ХУРГАДА: Посланик Јединствене Србије (ЈС) и председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма састао се данас у Хургади са гувернером провинције Црвено море Амр Ханафијем с којим је разговарао о билатералним односима и економској сарадњи, као и о статусу Косова и Метохије.
palma, tanjug
Фото: Tanjug/N.Jovanović, arhiva

Марковић је у Ханафију пренео да ће од 11. до 17. априла 100 лекара специјалиста и других медицинских радника из више градова у Србији бити на одмору у египатском летовалишту Хургада.

Он је истакао да су здравствени радници поднели највећи терет борбе против епидемије ковид-19 и додао да је за та путовања обезбедио донаторе.

Марковић је указао да је Србија добила информацију да у Египту не постоји никакав документ да је та држава признала независност српске јужне покрајине, док привремене приштинске институције убрајају Египат у земље које су их признале, на основу једне изјаве бившег председника Морсија коју је дао три недеље пре одласка са власти.

„Србији би јако значило ако би пријатељски Египат званично дао саопштење да такав документ о признању Косова не постоји“, рекао је Марковић, наводи се у саопштењу председника ЈС.

Додао је да су највећи ратни злочинци на КиМ данас у затвору у Хагу где им се, како је рекао, суди за почињена злодела почињена у јужној покрајини.

Гувернер Ханафи је рекао да ће по том питању разговарати са својим колегама из Владе Египта.

Марковић и Ханафи су се сагласили да билатерални односи две пријатељске државе иду узлазном путањом, али да постоји простор за даље јачање економских односа.

Марковић је казао да је Србија данас економски стабилна и јака држава и да је друга у Европи по броју вакцинисаног становништва захваљујући политици председника Србије Александра Вучића.

Указао је да Египат и Србија имају много простора за јачање економске сарадње и да је недавно потписан споразум за увоз жита из Србије.

Додао је да расте и број туриста из Србије, али да треба још доста развијати и јачати привредну сарадњу.

Марковић је позвао Ханафија да са политичко-привредном делегацијом у Србију како би интезивирали економску сарадњу две државе.

Гувернер регије Црвено море рекао је да ће са привредно - политичком делегацијом посетити Србију у најкраћем року.

Ханафи се сагласио да привредна сарадња између Египта и Србије може да се унапреди и изразио задовољство због све већег броја српских туриста који посећују Египат и регију Црвеног мора.

У српској делегацији, коју предводи Марковић, су посланик Живота Старчевић, начелник Поморавског округа Горан Милосављевић и амбасадор Србије у Египту Југослав Вукадиновић.

Они ће се у среду и четвртак боравити у Каиру где ће се састати са посланицима египатског парламента, са заменицом министра туризма Египта и са гувернером Гизе.

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести