Мартиновић: НЕМА РЕЦИПРОЦИТЕТА између Косова и Прешева, Бујановца и Медвеђе

БЕОГРАД: Министар државне управе и локалне самоуправе и председник Координационог тела владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Александар Мартиновић изјавио је данас да нема и не може бити никаквог реципроцитета између тзв. Републике Косово и општина Прешево, Бујановац и Медвеђа, саопштило је ресорно министарство.
1
Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Мартиновић је подсетио да су, према Уставу Републике Србије и Резолуцији 1244 СБ УН, и Косово и Метохија и наведене три општине саставни део Републике Србије.

Како је навео, у току је медијска хајка покренута од стране Ардите Синани, бивше председнице општине Прешево, а садашње саветнице премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија за Прешево, Бујановац и Медвеђу, у коју су се укључили и поједини амерички сенатори.

Мартиновић наводи да Република Србија у дијалогу са Приштином не учествује са намером да се постигне модалитет како да се одрекне дела своје територије, већ је за Србију дијалог једини начин да се постигне компромисно решење за Косово и Метохију и да се обезбеди трајни мир између Срба и Албанаца.

Такође, инсинуације Ардите Синани да се над Албанцима у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа спроводи „административно етничко чишћење”, Мартиновић одбацује као апсолутно нетачне.

Како се истиче у саопштењу, „фамозна пасивизација пребивалишта грађана албанске националности на југу Србије се не спроводи, и у том смислу грађани Републике Србије албанске националности имају бирачко право у пуном капацитету, као и сви остали грађани Републике Србије”.

Мартиновић истиче да ће Србија, на челу са председником Александром Вучићем и Владом Републике Србије, истрајати на политици мира, стабилности и цивилизованих односа Срба и Албанаца, како на југу Србије, тако и на КиМ.

Министар подсећа на то да су Срби на Косову и Метохији потпуно дискриминисани и препуштени на милост и немилост паравојним и параполицијским снагама Аљбина Куртија.

Како каже, међународна заједница, укључујући и поједине америчке сенаторе, требало би да уложи додатне напоре да Куртија приведе цивилизованом и демократском односу према Србима који живе на КиМ и који нису никаква национална мањина, већ пуноправни грађани Републике Србије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести