ДАЧИЋ Још једном се јасно видело да је КУРТИ ГЛАВНА ПРЕТЊА МИРУ И СТАБИЛНОСТИ

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас поводом неуспешних преговора Београда и Приштине у Бриселу да је то било очекивано и да Србија већ месецима уназад упозорава међународну заједницу да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти главна претња миру и стабилности у региону што се, како је рекао, још једном показало.
1
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Дачић је за Танјуг рекао да Куртијев концепт није да се дође до било каквих договора и компромиса већ да силом, по било коју цену, оствари своје екстремистичке циљеве, а то је да, без обзира што су ови преговори, или би бар тако требало да буде, статусно неутрални, заокружи процес онога што је некада била једнострано проглашена независност.

„Да сада дође до тога да то има и један међународни предзак - да је то нешто што је прихватљиво за већину држава у свету. И он то ради на силу. Његови људи су још пре 20 година говорили да неће њима ни САД ни ЕУ да донесе независност већ да они морају да се лате оружја. И они то данас раде. Видите да он не жели да разговара о било чему другоме осим о том путу ка независности”, рекао је Дачић.

Навео је и да Курти не поштује ни оно што је потписано у прошлости, па ни институције каква је ЕУ, па ни билатерално неке земље које се барем труде да задрже балансиран став.

„Чак је и Габријел Ескобар јуче рекао да он није добио уверавања од Куртија да ће прихватити ове предлоге ЕУ. И то смо управо видели како је председник рекао да Курти није прихватио предлог ЕУ за излазак из кризе”, рекао је Дачић.

Дачић је рекао да нема договора ни око тога да ли ће се испоштовати оно што је потписано пре 10 година, а то је Заједница српских општина, јер из свега тога треба да произађе концепт нормализације односа.

„Ако је он (Курти) у стању да се односи према европским ауторитетима тако, онда видите да ту нешто није у реду. Или је реч о једној политици која излази из оквира нормалности, или је реч о томе да неко њега подржава, односно да неко не жели да се он уведе у ред, те да га подржава у тим његовим бесмисленим кршењима свега што је договорено и при томе сви упиру прстом у Немачку”, рекао је Дачић.

САД су, приметио је Дачић, уложиле много труда да буду балансирани.

„Овде је врхунски чин да изабрете начин како да ипак сачувате мир, а не сада да имате неке више циљеве како да дођете до компромиса. У Куртијевом лудилу сачувати мир је заиста веома тешко”, оценио је шеф српске дипломатије.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести