Медведев: Да се не заборави, не сакрије, не прекраја; Вучић: Хвала за слободу

БЕОГРАД: „Током целе историје морали смо да бранимо наше земље, да ратујемо, иако то никад нисмо желели, чували смо своје земље и помагали једни другима, рекао је вечерас руски премијер Дмитриј Медведев на Свечаној академији поводом 75. годишњице ослобођења Београда.
Dmitrij Medvedev/Tanjug/Predsednistvo Srbije
Фото: Танјуг/Председништво Србије/Дмитриј Медведев

"Тада смо били јако блиски и уверен сам да ће тако бити заувек", поручио је Медведев.

„Овај празник веома је важан за наше земље, истакао је руски премијер, и додао: ослобађање Београда био је изванредан подвиг, а сећање на оне који су мир и слободу исковали веома је важно, јер су очување истине о догађајима тог времена, отворен и поштен начин разговора о томе једини лек против покушаја фалсификовања историје.

"Не сме бити покушаја да се сакрије, замаскира или заборави... Памтимо логоре, масовна стрељања. Сваки Србин ће се увек сећати Крагујевца. О томе се мора говорити отворено, без политичких и других моделирања ", рекао је Медведев.

Обраћајући се представницима српског руководства и присутнима у сали, Медведев је рекао:

"Драги ветерани, драги пријатељи, веома је емотивно бити на овој сцени нарочито после обраћања оних који су ослободили овај град и филма који сведочи о изванредном подвигу свих који су се борили за ослобођење Београда, оних који су се изборили за мир."

Како је рекао, 75 година је прошло од тада.

"Али, ми схватамо да је победа извојевана захваљујући хероизму и одважности оних који седе у овој сали и оних којих одавно нема међу нама. Зато је толико и вредна та победа. И важно је сећање, сећање на оне који су ту победу створили исковали", поручио је Медведев.

Изразио је искрену захвалност свима њима и честитао празник који, како каже, "славимо заједно".

У част ослобођења Београда, рекао је Медведев, у Москви ће сутра бити велики ватромет.

"Најбоље сећање на све који су положили своје животе јесте да се прича о томе шта се догађало, очување истине", нагласио је он.

Указао је, такође, да треба бити брижљив према споменицима херојима и изразио захвалност Србији за то што се управо тако стара и за Споменик црвеноармејцу који је данас посетио.

"Хвала вам пуно на томе", рекао је он.

Сваке године рат је све даље од нас, али бол због рата осећа се и постоји у личним причама практично сваке породице у Србији и у Русији.

"Чувамо фотографије рођака и практично нема ниједне породице у нашим земљама која није била погођена ратом и са тим фотографијама излазимо на улице на Дан победе и то сматрам веома важним", рекао је Медведев мислећи на "Бесмртни пук".

Вучић: Хвала за жртве за нашу слободу

Председник Србије Александар Вучић рекао је "да му је допао најтежи задатак"

"Мени је допао најтежи задатак да говорим после премијера Русије Медведева и песме „Дана победе“. Прошло је 75 година откад је Београд слободан град. Није било лако, на хиљаде војника пало је за ту слободу. На исход ослобађања Београда утицала је совјетска жива сила и наоружање. Хвала свима који су нам помагалии у ослобађању Београда. Ту операцију никада не бисмо могли да изведемо без помоћи Црвене армије и совјетских пријатеља. Слобода нема своју цену зато што је њена супротност ропство, масовна убиства, стрељања и истребљења једног народа", поручио је Вучић. "Србија данас поносно стоји уз своју историја и никада се више наших хероја нећемо одрећи. Немамо ми лошу иисторију па да је жалимо, ми смо народ коју је слободу увек платио крвљу. Чуваћемо, бринућемо и штитићемо наш народ и на КиМ и на сваком другом месту где су права наших људи угрожена", нагласио је он, и захвалио се Русији за "сваку жртву коју су дали за нашу слободу". Свечаности присуствују и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, премијерка Србије Ана Брнабић, министри, патријарх српски Иринеј, представници Града Београда, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, ратни ветерани...

Фото: Танјуг/А. Жестић/Александар Вучић

Присутнима се обратио и некадашњи члан Прве пролетерске бригаде који је учествовао у ослобођењу српске престонице 1944. године Зденко Дупланчић.

На свечаности се приказани документарни филм "Пут победе", а део програма су и пригодне музичке нумере које ће извести руски војни ансамбл "Александров", уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички" и хор Народног позоришта у Београду под диригентском палицом Ђорђа Станковића.

Борба за ослобођење Београда представља једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом светском рату, а трајала је од 12. до 20. октобра 1944. године.

Ослобађањем Београда окончана је 1.287 дана дуга немачка окупација главног града Југославије.

У току тих борби погинуло је 2.953 припадника НОВЈ и 976 припадника Црвене армије, док је далеко више погинуло током читаве операције.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести