Медведев: Поздрави од Путина, Вучић: Хвала на подршци

БЕОГРАД: Руски премијер Дмитриј Медведев пренео је вечерас поздраве шефа руске државе Владимира Путина Председнику Србије Александру Вучићу, а српски председник је захвалио Медведеву, као и Путину, на подршци у очувању територијалног интегритета и независности Србије и изразио задовољство што је Медведев у посети баш на дан када се обележава годишњица ослобођења од фашизма.
В
Фото: Председништво Србије/Дмитриј Медведев и Александар Вучић

"Добродошли, надам се да се овде у Београду осећате као код своје куће. За нас је част што сте баш данас у Београду када обележавамо 75. годишњицу ослобођења и то је потврда искрених и пријатељских односа међу нашим земљама", рекао је Вучић на почетку састанка са високим гостом из Москве, који је био отворен за медије.

Оценио је да је све у реду када је реч о економској сарадњи, али да се може још боље, те да та сарадња треба да се развија и јача.

"Робна размена расте, што се тиче гасовода Турски ток све је у реду, а што се тиче осталих питања још је боље. Хвала вама и председнику Путину на подршци у заштити територијалног интегритета и независности Србије. Ценимо то и добродошли у Србију", поручио је Вучић на руском језику.


Вучић с Путином 4. децембра у Сочију

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће се са руским председником Владимиром Путином састати 4. децембра у Сочију.

То ће, како је истакао, бити њихов 17. сусрет.

Вучић је рекао да са радошћу ишчекује тај сусрет, имајући у виду ширину и обим сарадње наше земље, у свим областима, са Русијом, чији премијер Дмитриј Медведев је присуством на обележавању 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату потврдио да се неће дозволити фалсификовање историје.

На заједничкој прес конференцији, након разговора са Медведевим, Вучић је захвалио Русији на подршци и искреном пријатељству које, како је рекао, српски народ уме да цени.


И Медведев је изразио задовољство што борави у Београду на данашњи дан.

Он је Вучићу рекао да су њихови данашњи разговори почели у тренутку када се одржавао приказ војне способности оружаних снага Србије.

"Морам да вам кажем да је то изгледало заиста достојно, а такође одражава раст економије Србије и могућност да се још више повећа борбена способност и безбедност", рекао је руски премијер.

Сложио се се са Вучићем да на пољу економије све за сада иде добро.

"Расте робна размена, расту инвестиције. Овај значајни датум који повезује наше народе обележавамо добрим резултатима", поручио је Медведев.

Захвалио је Вучићу на гостопримству и навео да је говорио и пред парламентом где је наишао на пријатељску атмосферу.

"Преносим вам и најбоље жеље од председника Путина", рекао је Медведев, на чему му је Вучић захвалио.

Председник Србије је такође изразио саучешће Медведеву и руском народу након трагедије у Краснојарској области, када је приликом пуцања бране вода поплавила спаваонице радника у локалном руднику и погинуло 15 људи, док се 13 води као нестало.

"Хвала вам на подршци и саучешћу", закључио је Медведев.

Срби и Руси снага против фалсификовања историје

Српски и руски народ, који су претрпели ужасне губитке у Другом светском рату, представљају снагу која се бори против фалсификовања историје и другачијег тумачења свега што се тада догодило, истакао је вечерас председник Србије Александар Вучић, указујући на одличне односе Београда и Москве.

Вучић је, на заједничкој конференцији за медије са руским премијером Дмитријем Медведевим, казао да осећа велику част што руски премијер заједно са српским народом обележава 75 година од ослобођења Београда, када су Црвена армија и српски партизани ушли у град и ослободили га од фашиста.

"Ваша посета је доказ да нећемо дозволити да се историја преиначи и да ћемо увек исказати највеће поштовање руским и српским хероијима. Српским за допринос у овом региону, а руским за целу Европу", казао је он.

Вучић је нагласио да Србија и Русија имају изузетно пријатељске односе.

"Чини ми се да после много сусрета са председником Русије Владимиром Путином и Медведевим могу рећи да су наши односи на највишем нивоу у последњих неколкико деценија, да су пуни искреног поверења, уважавања и разумевања ставова, што је од кључног значаја за нас који смо мањи партнер, јер увек можемо да рачунамо на подршку Москве. Ми нашу сарадњу развијамо да једни другима помажемо у међународним организацијама, трудимо се да увек разумемо једне друге. Хвала Путину и Медведеву што увек имају довољно времена не само да нас чују, већ саслушају Србију и разумеју тежину ситуације у којој се Србија у политичком смислу и данас налази", рекао је он.


Медведев о КиМ: Полазимо од суверенитета и територијалног интегритета Србије

Медведев је потврдио у Београду да ће Русија наставити да подржава Србију по питању Косова и њеног територијалног интегритета, полазећи од Резолуције Савета безбедности УН 12 44.

Медведев је на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучихем, после састанка, рекао:

"Познат вам је став Русије. Он је заснован на Резолуцији СБ УН 1244 и на ономе што смо увек говорили нашим српским пријатељима - ми полазимо од пуне подршке суверенитету и територијалном интегритету Србије. Од тога ћемо полазити и даље."


Једна од најважнијих тема, како је казао, је и економија, преносећи да трговинска размена непрестано расте, да је 2018.достигла 3,6 милијарди евра, што је за 18,6 одсто више него 2017. године.

Навео је да је у првих осам месеци ове године укупна трговинска размена износила 2,181 милијарди евра, што је непуних осам одсто више него у истом периоду прошле године.

Према његовим речима трговина расте у свим сферама, и додао је да верује да ћемо због великог злаганај премијера две земље имати већу размену и у сфери интернета, софтвера, дигитализације, јер су обоје томе псовећени.

"За нас је важан и споразум који ће идуће недеље у Москви потписати премијерка Ана Брнабић. То значи много више посла за наше раднике, а они ће моћи да пробају српски вињак, 90.000 литара. Мислим да је много бољи од различтих врста француског коњака, а Руси умеју то да цене. Од тога ће да живе многи људи у овој земљи“, указао је он.

Вучић се захвалио Русији што је ослободила део свог тржишта за српске производе, на шта је спремна и Србија за производе из Русије.

Казао је да се економски односи развијају у одличном смеру, а да су пољоприредни производи наш највећи извоз у вредности од 350 милиона.

Наши пољопривредници, домаћини највећу корист имају од сарадње са Руском федерацијом, додао је он.

Истакао је да је на данашњем приказу војне способности Војске Србије, на којем је приказан део нашег арсенала, Медведев приметио огромну разлику у оперативној спосовности Војске Србије.

"Ја сам поносан на Војску Србије. Разлика је буквално као небо и земља, и захваљујући вашој дпоршци, али и нашем новцу, економским реформама. Са 1 или 0 Миг-ова дошли смо на 14, па и да ове године купимо 19 нових тешких хеликоптера, а нисмо купили ниједан 45 година. То показује колико Србија напредује и којом брзином. Не бисмо могли то без ваше подршке и помоћи. Ви добро знате да се понашамо одговорно и избиљно, радимо то да бисмо своју позицију поправили, да бисмо били сигурно да сачувамо свој народ, своје небо, земљу", објаснио је Вучић.

Рекао је да је посебно заинтересован за наставак сарадње у свим другим областима друштвеног живота.

"Коначно у Народном музеју моћи ћемо да видимо 166-ту страну Миросављевог јеванђеља. Надам се да ћемо у будућности моћи да имамо сталне и повреме изложбе руског музеја, Ермитража и других. Бројне су сфере могућности наше сарадње, рекао је председник Србије."

Изразио је захвалност руским пријатељима на подршци, помоћи, и што Србију третирају као равноправне партнере, као пријатеље, баш како и ми њих доживљавамо.

"Вама лично хвала што сте данас направили тежак распоред. Питао бих како ћете да издржите, али иде вам добро“, рекао је Вучић, додајући новинарима „смејте се, да имате 50 догађаја у једном дану ко би то са лакоћом издржао“.

Захвалио се Медведеву на искреној подршци коју пружа истичући да српски народ то уме да препозна и цени.

"Пренесите поздраве прдседнику Путину, а ја са радошћу ишчекујем наш 17. сусрет, 4. децембра у Сочију", закључио је председник Вучић.

Потписано низ споразума између Србије и Русије

У присуству председника Србије Александра Вучића и премијера Русије Дмитрија Медведева вечерас је у Београду размењено више билатералних споразума и меморандума о сарадњи из различитих области, науке, привреде, саобраћајне инфраструткуре, пољопривреде, области иновација.

Међу њима је и Споразум о примопредаји 166. странице Мирослављевом јеванђеља, која се налази у Националној библиотеци у Санкт Петербургу, као и седам слика руског уметника Николаја Рериха, с краја 19. и почетка 20. века, које чува Народни музеј у Београду.

Размењени су и Споразум између влада Србије и Русије о оснивању и условима делатности информационо-културних центара, као и Споразум о заједничкој реализацији пројекта модернизације железничке пруге Београд-Врбница-граница са Црном Гором (Бар), деоница Ваљево-граница са Црном Гором измеду Србије и отвореног акционарског друштва "Руске железнице".

Анекс Уговора за пројектовање и извођење радова на изградњи железничке инфраструктуре и изградњу јединственог Диспечерског центра за управљање саобраћајем возова у Србији измеду "Инфраструктура Железнице Србије" и РЖД Интернационал.

Данас су српски и руски партнери разменили и Споразум о одобрењу државног извозног кредита Влади Србије, Споразум о сарадњи у области биљног карантина и заштите биља, као и на Споразум о сарадњи у изградњи Центра за нуклеарну науку, технологије и иновације на територији Србије.

Такође, размењени су и Протокол о сарадњи између српске Управе царина и руске Феедралне царинске службе у борби портив царинских прекршаја у ваздушном саобраћају, као и Меморандум о разумевању између две институције о сарадњи царинских служби на аеродромима "Никола Тесла", Београд, и "Шереметјево", Москва у области борбе против превара.

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије и Министарства просвете Русије разменили су Меморандум о разумевању.

Такође, размењени су у Меморандум о узајамном разумевању између Министарства привреде Србије и Министарства индустрије и трговине Русије о локализацији руске индустријске производње на територији Србије, као и Меморандум о разумевању између Кабинета министра задуженог за иновације и технолошки развој и Министарства индустрије и трговине Русије о сарадњи у области разоја иновација и дигиталних технологија у индустрији.

Србија је чврст партнер

БЕОГРАД: Руски премијер Дмитриј Медведев истакао је данас да је економска сарадња Србије и Русије све боља, посебно у области енергетике, железничке инфраструктуре и пољопривреде, те поручио да је Србија стабилан партнер Русије.

"Наши народи желе да буду у контакту, око 70.000 руских туриста долази у Србију, код нас долази око 60.000 Срба. Ми ћемо данас пренети српској страни страницу Мирослављевог јевандеља, а повратићемо слике руског уметника" рекао је Медведев у обраћању пред посланицима Скупштине Србије.

Он је захвалио Србији на принципијелном ставу да се не прикључи санкцијама Русији, што ће, како је рекао, та земља ценити и памтити.

"Кад смо ушли у конфликт са ЕУ имали смо размену више од 407 милијарди евра, а сада се он смањио два пута. Председник Русије Путин је изразио иницијативу за повезаношћу са другим државама и не видим разлог због којег ЕУ не би могла да се прикључи том послу", рекао је Медведев.

Он је нагласио да је Србија стабилан партнер Русије када је енергетика у питању, а у говору је истакао и Нафтну индустрију Србије, и утицај компаније на економију Србије.

Медведев се навео да је у разговору са премијерком Аном Брнабић причао о реализацији пројекта "Турски ток".

Истакао је и да ће Русија учествовати у модернизацији железнице Србије и у обнови пруге Београд-Бар.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести