Медведев стигао у Србију

БЕОГРАД:  Руски премијер Дмитриј Медведев је стигао у једнодневну званичну посету Србији, поводом обележавања 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, а домаћин ће му бити председник Србије Александар Вучић.
Ruski premijer Dmitrij Medvedev i premijerka Srbije Ana Brnabić Foto: Tanjug/video
Фото: Руски премијер Дмитриј Медведев и премијерка Србије Ана Брнабић Фото: Танјуг/видео

Медведев је на београдски аеродром слетео нешто после 12 сати, а дочекала га је премијерка Србије Ана Брнабић.

Очекује се да ће руски премијер у разговорима са српским председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић потврдити снажно историјско пријатељство два нарарода, али и дати подршку Србији по питању косовског проблема.

Пред данашњи долазак Медведев је упутио јасну поруку да његова земља не мења став о Косову и Метохији и истакао неопходност поштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије, а да идеју о могућем стварању „велике Албаније" сматра веома опасном.

Медведев долази у Београд у околностима када се очекује наставак дилалога Београда и Пиштине, појачавају притисци на Србију, а америчка дипломатија убрзава доношење коначног решења, па се очекује да ће о свему томе бити речи у разговору са председником Александром Вучићем.

Вучић ће Медведеву бити домаћин, најпре, на Војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници, где ће присуствовати приказу способности Војске Србије поводом Дана ослобођења Београда "Слобода 2019".

Поподне ће у Палати Србија српски председник и руски премијер разговарати "тет-а-тет", и том приликом вероватно разменити ставове о најактуелнијм питањима међусобне сарадње у којој значајно место имају и отворена политичка питања у региону, али и економија, градња Турског тока гасовода,најављено потписивање трговинског споразума између Србије и Евроазијске уније, војно техничка сарадња ...

После разговора у четири ока и церемоније размене потписаних билатералних договора, најављено је да ће се Вучић и Медведев обратити јавности.

Руски премијер биће гост и посебне седнице Парламента на којој ће се обратити посланицима, а од 20 сати са својим домаћином председником Вучићем присуствоваће у Сава центру свечаној академији поводом 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.

Током дана, после разговора у Палати федерације, Брнабић и Медведев ће положити венце на Спомен-гробљу Ослободиоцима Београда и на Споменик црвеноармејцу, а током дана у Београду је предвиђен низ догађаја везаних за ослобођење Београда у коме су заједнички учествовали борци две земље.

Посета руског премијера уприличена на овај дана, како је рекао сам Медведев пред долазак, је порука да је важно да Србија и Русија које су много настрадале од фашзма, задрже исте оцене онога што се догодило пре 75 година и да се супротставе покушајима ревизије историје који долазе у последње време од неких западних земаља.

 

 

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести