Мекалистер: Кључна година, све зависи од Србије

БЕОГРАД: Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер оценио је данас да је 2018. кључна година за регион и изразио уверење да ће регион успети да своју европску перспективу преточи у стварност, а за Србију да ће искористити нови замах, јер је у њеним рукама даљи напредак.
vucic i mekalister, Fonet
Фото: FoNet

"Питање да ли и колико ће поглавља бити отворено није оно што је одлучно. Надам се да ће Србија наставити свој непрестани напредак који остварује", објаснио је Мекалистер на конференцији за штампу са председником Србије Александром Вучићем.

Рекао је да је дошао у Србију да би пријатељима потврдио да ће и даље подржавати ту земљу, јер верује у Србију и способност председника Вучића.
Објаснио је да је фокус током председавања Бугарске ЕУ скренут на Западни Балкан, што пружа прилику да цео регион своју европску перспективу преточи у ставрност.

"Уверен сам да ће Србија искористити тај нови замах и да ће спровести потребне реформе у владавини права и основних људских права, те да ће се усресредити на помирење", рекао је Мекалисте.
Изразио је уверење да ће Србија наставити да следи своју европску агенду, као што је председник Вучић јасно говорио и раније.

"Верујем да ће се и други одговорни политичари у Београду залагати за стартешку одлуку европске интеграције", подвукао је Мекалистер.
Такође је изразио уверење да ће Србија наставити да има лидерску улогу у региону и додао да земља напредује у њеним европским циљевима.
С тим у вези је подсетио да је отворено 12 поглавља, да су два провизорно затворена и да је у рукама Србије даљи напредак на путу ка ЕУ.
Казао је да су на том путу најважнији нормализација односа Београда и Приштине, као и напредак у владавини права.

Фото: FoNet

Рекао је да је почео рад на новом извештају о напретку Србије, да ће се нацрт наћи пред надлежним одбором 12.јуна и 3.септембра, а пун извештај на гласање ће бити стављен у новембру, где се нада већини, као и до сада.
Мекалистер је казао да радо долази у Београд и да се данас већ срео са премијерком Аном Брнабић, као и министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић.

Подсетио је да се са председником Вучићем, са којим има вечерас састанак, срео вече пре Самита ЕУ-Западни Балкан, у Софији.
Мекалистер је похвалио резултате Самита и оценио да је био успешан.
Како јерекао, позитивна је ствар што је бугарски премијер Бојко Борисов успео да Западни Балкао постави као један до приоритета на дневни ред ЕУ.
Мекалистер је указао да је томе претходила Стратегија ЕУ за ширење, као и извештај о напретку, те да предстоје још важан састанак Савета ЕУ у јуну, и Самит у оквиру Берлинског процеса.

Подвукао је да се Самит у Софији није бавио проширењем, већ конкретним резултатима који су постигнути.
"Поздрављам напредак у области повезивања, инфраструктуре, дигитализације. Улога Србије у региону је више него добродошла", нагласио је Мекалистер.
Он је похвалио српску привреду рекавши да је економија наше земље сваког дана све боља и да су то добре вести, те да је то успех одговорне власти.
Уједно је указао да владавина права мора бити оснажена како би Србија постала још атрактивнија за стране инвеститоре.

Вучић: Још посла с владавином права; и најтеже - однос Београда и Приштине

Немам шта да замерим Дејвиду Мекалистеру, све што је вечерас рекао у вези с владавим права, у праву је, рекао је на заједничкој прес конференцији с председавајућим Комитета за спољне послове и известиоцем ЕП за Србију Дејвидом Мекалистером председник Александар Вучић, приметивши да ипак остаје најтежи проблем - однос Београда и Приштине. 

Некад о нечему мислимо другачије, али тачно је да има још много посла на терену владавине права, рекао је Вучић, мада, додао је, волео би да је то било и раније. 
"Такође, незадовољство дела јавности медијским слободама мислим да смо на путу да решимо на добар начин, покрениули смо дијалог на прави начинм чини мисе, али пред Србима је један веома велики проблем", рекао је Вучић и додао: 

"Однос Београда и Приштине је наш највећи проблем, и то не зато што је неко некоме несто обећао, као сто то често говоре неодговорни људи у Србији, већ зато сто је неко одговоран и размишља о будућности Србије. И зато што нека тешка питања из прошлости желимо да решимо, а да уместо о прослости размишљамо о будућности и нашој деци", рекао је Вучић који је Мекалистеру захвалио на његовом односу према Србији.

Брнабић: Србија поуздан партнер

Председница Владе Ана Брнабић истакла је данас у разговору са председавајућим Комитету за спољне послове Европског парламента и известиоцем за Србију Дејвидом Мекалистером да Србија изузетно цени подршку коју Европски парламент пружа Србији у процесу европских интеграција.

Србија је, према речима премијерке Брнабић, у претходном периоду, препозната као равноправан и поуздан партнер Европске уније што је и потврђено на недавно одржаном Самиту о Западном Балкану у Софији.

Фото: FoNet

Мекалистер  је похвалио напоре које Влада Србије чини на путу ка пуноправном чланству у Европској унији и указао на важност наставка реформи, пре свега, када су у питању поглавља 23 и 24 која се тичу владавине права и реформе правосуђа, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.
Када су у питању реформе у домену владавине права и реформе правосуђа, премијерка је поручила да ће се приступити у складу са представљеним оценама и препорукама Венецијанске комисије, истичући да је то најважнији задатак државе у предстојећем периоду.

Брнабић је објаснила да су у току интензивни разговори представника владе са свим релевантним новинарским и медијским удружењима, како би се што брже приступило усвајању Медијске стратегије и заједнички дошло до најбољих решења које обезбеђују права и слободе медија у Србији.

Мекалистер је указао на то да је регионална сарадња и јачање односа са суседима, као и наставак политике помирења, спољнополитички приоритет које Србија треба и даље да следи, наглашавајући да је наставак дијалога са Приштином, кључан за стабилност региона.

Мекалистер је рекао да очекује да ће Резолуција Европског парламента о Србији, чије се усвајање очекује до краја 2018. године, пружити додатни подстицај европским интеграцијама Србије, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести