Мекалистер са опозицијом: Сваки посланик да се запита...

БЕОГРАД: Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер изјавио је да је Народна скупштина кључно место за демократску дебату, а да је на посланицима да одлуче како ће најбоље радити у служби грађана.
dejvid mekalister, Fonet
Фото: FoNet

Он је на конференцији за новинаре рекао да је данас у Београду разговарао и са представницима опозиције и да су на том састанку обе стране изнеле своје ставове.

Како је рекао разговарао је са лидером СзС Драганом Ђиласом, Борисом Тадићем, Александром Јерков, Борком Стефановићем. 

"Сваки изабрани члан парламента мора сам да одлучи да ли је у служби грађана који су га изабрали боље ако учествује или ако не учествује" у раду парламента, рекао је Мекалистер на конференцији за новинаре на крају посете Србији.

Према његовим речима, парламент је место где се сусрећу различита мишљења и где у демократској расправи може да се пронађе решење за изазове са којима је Србија суочена.

"Разумем представнике опозиције, да критикују неке од процедура у парламанту, али сваки посланик треба да се запита да ли можда пропушта прилику да учествује у расправи са владом, већином", нагласио је Мекалистер, који је и председавајући Спољнополитицког одбора. 

Он је рекао да су Европска унија или Европски парламент спремни да пруже савете о томе како пословник може да се измени или допуни.

"Међутим, на самом парламенту је да одлучи да ли ће прихватити неке формалне савете или не", рекао је Мекалистер.

Упитан да прокоментарише протесте у Србији, Мекалистер је рекао да ЕУ прати мирне протесте и нагласио да слобода окупљања и изражавања представљају основно право.

"Веома смо заинтересовани за оно што се дешава у Србији, али ми нисмо актер у домаћој политичкој расправи међу политичким странкама", рекао је Мекалистер који се током посете Србије састао са званичницима, представницима опозиције.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести