Мења се Закон о референдуму, овера потписа бесплатна

БЕОГРАД: Скупштина Србије одржаће седницу на којој ће бити разматрана само једна тачка дневног реда - Предлог измена Закона о референдуму и народној иницијативи, који је поднела Влада. Председник парламента Ивица Дачић саопштио је и да је Влада Србије упутила допис скупштини у којем је посланике обавестила да повлачи из процедуре Закон о експропријацији, што значи да се, како каже, о њему неће поново одлучивати.
skupstina srbije
Фото: Tanjug (S. Ilić, arhiva)

"Уколико га Влада Србије предложи у наредним месецима, наћи ће се на дневном реду Скупштине" рекао је Дачић новинарима.

Према његовим речима, новопредложена решења из закона који се данас разматра, не односе се на актуелни референдум о уставним променама, који ће бити одржан 16. јануара. Овде је реч, подвукао је,  о изменама Закона о референдуму и народној иницијативи и то ће се односити на наредни период од дана када оне, ако их усвоји Скупштина, буду ступиле на снагу.

У предлогу који је упутила Влада пише да се укида такса за оверу потписа и омогућава се да представници овлашћених предлагача буду део органа за спровођење референдума. "Овера потписа се врши у општинској, односно градској управи и за оверу потписа се не плаћа накнада", стоји у новопредложеном члану закона. Наводи се и да овери потписа не подлежу потписи дати електронским путем, у складу са уредбом којом се уређује електронска народна иницијатива.

"Ако су грађани на референдуму донели одлуку против потврђивања акта, односно питања које је било предмет изјашњавања, не може се поново одлучивати на референдуму у року краćем од четири године", пише у предложеном решењу. Потом се истиче и да скупштина може донети акт супротан акту односно питању потврђеном на референдуму, или изменама и допунама мењати суштину потврђеног акта, тек по истеку четири године од дана одржавања референдума, уз обавезу спровођења саветодавног референдума о том питању. Прописино је и  правило према коме и народни посланици и бирачи и други подносиоци захтева на основу којег је донета одлука о расписивању референдума могу одредити своје представнике, члана и заменика члана, у надлежну изборну комисију и гласачке одборе.

Закон о референдуму и народној иницијативи, као и Закон о експропријацији били су повод за недавно одржане протесте. Председник Александар Вучић Закон о експропријацији је вратио парламенту, после чега га је Влада повукла, док ће се измене Закона о референдуму данас наћи поново пред посланицима. У разлозима за доношење предложеног закона Влада наводи да је након усвајања Закона о референдуму и народној иницијативи установљено да би ипак, имајући у виду широко постављен круг референдумског изјашњавања, почев од републичког па до  локалног нивоа, требало додатно унапредити положај субјеката који учествују у непосредном иницирању и одлучивању, пре свега грађана који изражавају заинтерсованост или су њихови интересу уско повезани са исходом референдума. Закон би требало да ступи на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести