Мицотакис: Отворено ново поглавље у односима Србије и Грчке

АТИНА: Декларација о стратешком партнерству између Србије и Грчке отвара ново поглавље у односима две земље, изјавио је грчки премијер Кирјакос Мицотакис након потписивања Декларације са председником Србије Александром Вучићем и поручио да се неће мењати став Грчке по питању подршке европским интеграцијама Србије, као ни став о дијалогу Београда и Приштине.
micotakis, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

"Декларација предвиђа стрешку сарадњу која је требало да буде потписана још пре много година. То је оквир који унапређује и обогаћује све нивое заједничког спрског и грчког пута и односи се на одбрану, економију, безбедност, кулутуру, туризма, спорт и образовање...", истакао је Мицотакис.

Каже да је ту Декларацију Србија и Грчка требало да потпишу још пре много година, као и да је са Вучићем данас разговарао о приоритетним областима - енергетици и инфраструктури.

Мицотакис каже да две земље имају изузетне билатералне односне, као и да има и одличне личне односе са Вучићем.

Грчки премијер је додао да међурегинални сарадњи ЕУ могу да буду подршка томе, као и да је основни циљ да се заврши пруга Пиреј- Солун – Скопље - Београд - Будимпешта јер је од великог значаја за трговину и транспорт, што би побољшало и комуникацију четири народа.

Како каже, у области енергетике разговрао је са Вучићем по питању енергетске диверзификације снабдевања и безбедности у читавом региону.

"Грчка подржава развој тзв. попречног Коридора, односно завршетак гасовода Грчке и Бугарске, али и гасовода Бугарска - Србија и зато поздрављам као врло значајан став да је Србија спремна да купи гас из овог диверзификованог извора чиме се заврше те инвестиције на грчкој територији", нагласио је Мицотакис.

По питању сарадње у другим областима привреде, каже да Грчка има снажно пословно присуство у Србији и честитао Вучићу на добрим економским резултатима, јер се српска приведа развија брзо.

"Ми смо спремни да подржимо ивнестиције у вашој земљи још више, јер Грчка излази из кризе", поручио је он.

Додаје да је Грчка спремна да више учини и у области туризма како би и Грци долазили у Србију.

Мицотакис каже да су договорили отварање почасног конзулата у Хераклиону на Криту.

"Вучић је одговорио на захтев грчке владе да пружи гостопримство једном броју деце изгеглица без родитељске пратње која су у Грчкој. То је била његова иницијатива која је поздрављена као израз практичне подршке не према Грчкој већ према тој деци у трагичној ситуцији. То је врло знацајно да једна земља која је кандидат за пријем у ЕУ храбро преузима своје моралне одговорности у у овом тешком проблему", рекао је Мицотакиси и захвалио Вучићу на великодушној понуди.

Поручио је да Грчка не мења став да Србија припада Европи и да тај пут треба да се заокружи и јаца, као и да ће Грчка подржати на сваком кораку Србију у европским интеграцијама.

"Информисао ме председник о дијалогу Београда и Приштине, који Атина подржава и наш став о томе се не мења. Укидање царине на српске производе на КиМ је неопходан корак за учвршћање поверења између два народа", нагласио је он.

Мицотакис је рекао да се са Вучићем сагласио око потребе да се одржи отвореним еврпоски пут за земље Западног Балкана.

"Сагласил исмо се да је међународно право оно које гарантује мирну коегзистеницују међу народима који имају тешку прошлост, као што је Југостична Европа", рекао је он.

Истакао је по питању меморандума који су потписале Турска и Либија да је Грчка спремна и да располаже средствима да одбрани свој суверенитет и права када год то буде потребно.

Такође, наводи да је међународна заједнице уз Грчку по питању неважећег меморандума о сарадњи Турске и Либије. Осуда је, каже, стигла од ЕУ, САД, Русије, Египта, Израела, што показује да Грчка има снажне сараднике свуда у свету.

Мицотакис је истакао да је са Вучићем имао још један срдачан и плодан разговор и захвалио Вучићу на посети Атини те да се нису сложили само око једне ствари, а то је - који ће клуб вечерас победити: Црвена звезда или Олимпијакос који играју у Атини.

"Ту имамо различите жеље, али победник ће бити црвено-бели клуб", нашалио се Мицотакис на чињеницу да оба клуба имају дресове исте боје.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести