Михајловић о ауто-путу Вожд Карађорђе

БЕОГРАД: Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да још није одлучено да ли ће "Вожд Карађорђе" целом дужином бити ауто-пут или ће бити комбинација ауто-пута и брзе саобраћајнице.
mihajlovic, tanjug
Фото: TANJUG / MILICA NIKOLIC / bb

Михајловић је у Скупштини Србије рекла да ће се ове године радити идејни пројекат и да још увек постоје две могућности и две варијанте.

"Да ли ће све бити ауто-пут или ће бити делова где ће бити ауто-пут, а делова где ће бити брза саобраћајница, видећемо", рекла је она.

Михајловић је, говорећи о реализацији обнове хиљаду километара путева на основу кредита Европске инвестиционе банке, Европске банке за обнову и развој, Светске банке и средстава буџета Републике Србије, рекла да је тај кредит искоришћен око 50 процената.

"И то не грешком или проблемима Путева Србије или Владе Србије него због проблема са пројектантским кућама", рекла је Михајловић.

Она је додала да се оне или нису јављале или, и кад би се јавиле на јавне позиве, нису могле да испуне услове.

"Због тога још увек неки километри нису завршени", рекла је она.

Она је најавила да почиње нови пројекат за пет хиљада километара локалних путева где ће Министарство да буде инвеститор у реализацији и како је додала онда ће контрола изгледати потпуно другачије.

Одговарајући на интересовање посланика око МХЕ, Михајловић је рекла да се измене Закона о планирању и изградњи односе на постројења на биомасу у склопу пољопривредних газдинстава, а не на МХЕ.

Аутопу од Ниша ка Приштини - почетак радова трећи кварта

Радови на изградњи прве деонице ауто-пута Ниш - Приштина почеће у трећем кварталу ове године, најавила је у скупштини Србије министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Прва деоница до Плочника коштаће 200 милиона евра биће финансирана из кредита а за првих 100 милиона већ је потписан уговор.

Она је рекла да је значај путева велики због повеживања и како би се спречило даље исељавање становника.

Профил путева зависи од анализа и фрекфенције саобраћаја а како је она рекла у једном делу овог пута кренуло се са полупрофилом што не значи да се даље неће размишљати о пуном профилу ауто-пута.

Ближи одлуци да пруга Београд - Ниш буде за брзине до 200

Пруга Београд - Будимпешта биће за брзине до 200 километара на сат а од марта ће почети радови на деоници од Новог Сада до границе са Мађарском, рекла је у скупштини министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и подсетила да су радови на између Београда и Новог Сада у току.

Радимо документацију за пругу Београд - Ниш, и Ниш - Прешево а ближе смо да брзина пруге ка Нишу буде 200 километара на сат, рекла је Михајловић приликом расправе о изменама Закона о планирању и изградњи и додала да ће после реконструкције од Ниша до Прешева брзине бити до 120 километара на сат.

Она је рекла да се ради о значајном железничком коридору поготово за карго саобраћај поредећи га са значајем ауто-пута.

EUR/RSD 117.5700
Најновије вести