Михајловић: Питајте Брнабићеву шта кочи Закон о родној равноправности

БЕОГРАД: Србија је спремна за Закон о родној равноправности и нема разлога да се он што пре не нађе у парламенту, изјавила је данас потпредседница Владе Зорана Михајловић. 
Zorana Mihajlovic/Fonet
Фото: FoNet

Додала је да не зна шта "кочи" доношење тог закона, те поручила да је то питање на које треба да одговори премијерка Ана Брнабић.

Михајловићева, наиме, сматра да сви у Владе Србије треба да доносе одлуке без обзира да ли се неке од тих одлука свиђају или не свиђају другим члановима владе. 

"Не видим ниједан разлог да се чека крај године. Закон је важан због поглавља 23, али је такође важан и за Србију, не само са жене већ и за мушкарце", рекла је Михајловић на семинару "Жене у политици - родно равноправне или не".

Закон о родној равноправности не доноси ништа "преко ноћи", већ се све дешава постепено у неком периоду у којем жене треба да долазе на места где се одлучује.

"Жене морају да буду на местима где се доносе одлуке и распоређује новац по областима. Није довољно да их видите као градоначелнице, помоћнице министара…", приметила је Михајловићева, која је и председница Координационог тела за родну равноправност.

Како је рекла, Закон о родној равноправности потребан је "обичној жени" како би у будућности имала боље услове да ради и доприноси друштву.

Михајловић је на семинару рекла и да су жене у политици у Србији присутније него што је то просек у Европској унији, наводећи да их је у Скупштини Србије око 34 одсто, док је тај проценат у ЕУ 26 одсто, те да Србија има 10 одсто жена међу амбасадорима, а у ЕУ их је око шест одсто.

Приметила је, међутим, да нема довољно жена у локалним самоуправама и да од око 160 општина и градова само 10 има градоначелнице, а да у 23 општине нема ниједне жене у општинском већу.

Председник општине Врачар Милан Недељковић казао је да Закон о родној равноправности треба донети што пре имајући у виду да је већ припремљен, приметивши да мушкарце и жене не треба оцењивати према полу већ по знању.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести