Михајловић: Важна подршка премијерке закону о родној равноправности

БЕОГРАД: Координационо тело за родну равноправност подржава залагање премијерке Ане Брнабић да закон о родној равноправности, који је сада у фази нацрта, буде усвојен што пре, саопштила је потредседница владе Зорана Михајловић која председава тим телом.
zorana mihajlovic
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Она је оценила да је за све жене и мушкарце у Србији, и све оне који сматрају да нам треба равноправније друштво, веома значајно да чују премијерку како каже да нам је што пре потребан закон о родној равноправности, саопштено је из кабинета Михајловић.

Према њеним речима, ова подршка закону је јасан сигнал да ће наша земља ускоро добити модеран и европски закон који ће довести до веће равнопраности жена него што је имамо данас, за шта се годинама залаже Координационо тело за родну равноправност.

Михајловић подсећа да се Нацрт закона о родној равноправности на коме су готово три године радили Координационо тело за родну равноправност, стручне и невладине организације и који је добио подршку како министарстава, тако и више од 100 удружења и организација, више од два месеца налази на доради у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, које је изразило одређене сумње у његову спроводивост.

“Као овлашћени предлагач закона о родној равноправности почетком септембра, препустила сам овај нацрт управо Министарству рада како би што пре предложило решења за оне делове закона на које су имали замерке. Али, до дана данашњег нисмо добили никакав одговор који су делови закона спорни и који су предлози овог министарства како би се он побољшао и коначно усвојио. Очекујем да ћемо после ове јасне изјаве председнице Владе Србије Ане Брнабић да нам овај закон треба што пре, добити јасне предлоге Министарства рада на овај нацрт закона”, каже Михајловић.

Она наводи да закон о родној равноправности не само што ће донети женама већа права, већ предвиђа и превентиву у смањењу насиља над женама и децом.

Истиче и да смо последњих дана и месеци сведоци појачаних напада како на жене од стране појединих црквених великодостојника, тако и насиља неђу најмлађима. Истовремено, његово спровођење не подразумева нова запошљавања и оснивање нових тела.

“Усвајање закона о родној равноправности у парламенту биће још један велики подстрек не само Коориднационом телу, већ и читавом друштву да још више ради на стварању бољег, праведнијег и хуманијег друштва”, закључује Михајловић.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести