Михајловић: За путеве у Топличком округу 2,6 милијарди динара

БЕЛА ПАЛАНКА: Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић одржала је данас састанак са представницима Топличког округа, након којег је поручила да ће Влада Србије и Путеви Србије додатно уложити у реконструкције и рехабилитације локалних и регионалних путева на територији тог округа 2,6 милијарди динара.
mihajlovich_udoviccich_bp
Фото: Танјуг (Видео)

Како је навела, један део пиутева ће се радити до краја 2019. године, а други део 2020. године, поред онога што је одржавање путева, што је обавеза Путева Србије да раде 365 дана годишње.

Према њеним речима, на састанку је договрено шта је најхитније да се ради ове године, а шта може да се остави за следећу годину.

Истакла је да се не може више дозволити да у Србији имамо путеве који немају ни асфалт. 

“Пре неколико година гледали смо како да обезбедимо новац за редовно одржавање, па смо гледали како да завршавамо коридоре, па смо обезбедили буџет да градимо нове путеве, али не смемо да дозволимо да градимо милијарде и милијарде вредности нове путеве, а да имамо делове Србије где немамо ни асфалт. То ћемо мењати у наредне две године”, казала је Михајловић.

Како је навела, нема важније и боље ствари него када се са људима седне и разговара, јер једно је када се добије допис и у допису молба да се неки пут уради, објашњење зашто је то потребно.

“Потпуно је другачије када седнемо и видимо карту, какве су те улице и заједно дефинишемо шта је оно најважније за општине или градове да ураде”, навела је министарка Михајловић.

Састанку у измештеном кабинету Министарства у Белој Паланци присуствовао је и министар омладине и спорта Вања Удовичић, који је поручио да његова данашња посета, као и боравак целог тима министарке Михајловић показује на који начин Влада Србије посматра целу Србију, као и начин на који се опходе према свим грађанима.

“На самом терену можете да увидите који су то реални проблеми, како малих спортских клубова, али и када је реч о великим инфраструктурним пројектима и на терену је скроз другачије него када сте у Београду и слушате о тим проблемима”, рекао је Удовичић.

Према његовим речима, ово није први пут да се налазе на југу Србије, који су, каже посетили више од 10 пута за време мандата ове Владе.

Како каже, посебно му је драго што је данас по први пут на југу Србије чуо жељу да се ради на реконструкцији или изградњи спортских објеката који су првенствено намењени широкој популацији, односно свим грађанима.

Казао је да му је драго када постоји иницијатива за изградњу трим стазе, отворених терена, тог типа који ће дати главни бенефит свим младима и свим грађанима.

Није нам иделана инфраструктура на југу Србије, казао је Удовичић и додао да у целокупној Србији стандарди на међународним нивоима сваког дана расту и тражи се усавршавање.

Удовичић је честитао ватерполистима Србије који су, истиче, декларисали Грчку и изборили директан пласман у четвртфинале на Светском првенству и захвалио се министарки Михајловић на помоћи коју пружа у развијању женског спорта, што се показало на организацији женског Европског првенства, на којем су наше кошаркашице освојиле бронзу. 

Начелник Топличког округа Милан Аранђеловић изразио је захвалност што је данас одржан састанак који је иницирао савет тог округа.

Казао је да су Министарства препознала проблеме и дали чврсте гаранције да ће у наредном периоду бити решени.

Градоначелник Прокупља Александар Симоновић рекао је да је измештање кабинета још један доказ да Влада Србије брине о југу Србије, који је најсиромашнији део земље.

Када је у питању Прокупље, како је навео Симоновић договорени су радови на путним правцима Прокупље - Житни поток, у оквиру којег ће се клизишта средити ове године, а следеће године ће се средити коловоз, затим Прокупље - Рибарска бања, Прокупље - Блаце, који је у јако лошем стању, а који ће бити реконструисан у 2019. години.

Симоновић је казао да је договорено и да изграде пројекат за изградњу трим стазе у Прокупљу, на брду Хисар и пошаљу Министарству омладине и спорта.

Председник општине Блаце Милан Ћурчић захвалио је министрима Михајловић и Удовичићу на томе што су одржали састанак са њима и дали им чврсте гаранције да ће у сарадњи са локалним самоуправама приступити решењу постојећих проблема.

Председник општине Житорађа Иван Станојевић казао је да су све захтеве изнели данас и да је договрено да се део проблема, које је оценио као горуће, решава у 2019. години.

Када је у питању спортска инфраструктура, Станојевић је казао да ће Министарство омладине и спорта издвојити 120 милиона динара за изградњу купалишног комплекса, за који се завршетак радова очекује 23. септембра.

Према речима заменика председника општине Куршумлија Небојша Јовић, на састанку су пренете све жеље једне од најнеразвијенијих општина, као и да су задовољни са оним што им је понуђено да се уради у 2019. години, пре свега пресвлачење пута Рударе - Пролом бања.

Додао је и да ће две улице у Куршумлији бити реконструисане и навео да ће 2020. године започети реконструкција пута Куршумлија - Мердаре, што је пројекат од виталног значаја за ту општину.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести