Ного прети смрћу Вучићу и Брнабић; Ђурић: Надлежни да реагују

БЕОГРАД: Очекујем од надлежних органа да хитно реагују на отворене претње смрћу председнику Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић, јер позиви на насиље са којима је без икаквог устезања и ограде у јавност изазвао народни посланик Двери Срђан Ного јесу несумњив напад на државу и друштвени поредак, изјавио је вечерас потпредседник Главног одбора СНС Марко Ђурић.
marko djuric
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

После позива на силовање премијерке упућених из Савеза за Србију, од којег се нико из тог блока до данас није извинио председници владе и јавности, са исте адресе стигао је отворени позив на преврат и погубљење демократски изабраних представника власти, на шта би, за почетак, морао да реагује парламент чији је Ного члан, указао је Ђурић у саопштењу.

Он је упозорио да је опозиција у Србији олако почела да прети силовањима и вешањима, охрабрена чињеницом да, како каже, ниво демократије и личних слобода никада није био већи него од тренутка када је на власт у овој земљи дошла Српска напредна странка, али истиче да је тако нешто недопустиво у било којој демократској држави.


Брнабић: Србија није, нити може да парафира Даблински споразум

БЕОГРАД: Председница владе Ана Брнабић поручила је данас да Србија није, нити може да парафира Даблински споразум о мигрантима, што је члан Двери Срђан Ного навео као разлог због којег би "требало обесити премијерку и председника Србије".

Фото: Tanjug/ D.Goll, arhiva

Даблински споразум је, каже Брнабић, договор чланица ЕУ и још четири државе - Швајцарске, Норвешке, Исланда и Лихтенштајна, који га поштују.

Брнабић је тако на Твитеру одговорила посланику Двери Срђану Ногу, који је раније изјавио да премијерка и председник Александар Вучић треба да буду обешени на Теразијама уколико је парафиран тај споразум, додајући да он има сазнања да јесте.

"Видим да неки у савезу имају потетешкоћа са читањем па молим остале да им препричају. Даблински споразум је за чланице ЕУ + Швајцарска, Норвешка, Исланд, Лихтенштајн (поштују споразум). Србија није нити може да парафира. Истина код вас прецењена категорија? Зато претње нису", написала је Брнабић.


Степен некултуре и агресивности који готово свакодневно показују представници Савеза за Србију је прешао све границе толеранције једне умерене и демократске власти, и у интересу грађана и државе коначно се мора повући црта између слободе говора и дивљаштва, истакао је Ђурић.

Он је поручио и да грађани Србије морају одлучном реакцијом државе да буду оспокојени и уверени да “бахати насилници из Савеза за силовање и линч никада неће бити у прилици и да релизују своје претње”.

Напад и претње смрћу је најоштрије осудила и потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, која је такође0 позвала надлежне органе да одмах реагују на ове претње.

Увек ћу реаговати и штитити све од оних који своју политику базирају на насиљу, увредама, клеветама и простаклуку. Овом претњом смрћу Двери су још једном показале каква је политика опозиционог Савеза за Србију, истакла је Михајловићева у саопштењу.


Обрадовић: Ного се неће позивати на посланички имунитет

БЕОГРАД: Председник Двери Бошко Обрадовић рекао је данас да се посланик тог покрета Срђан Ного, против кога је покренут предистражни поступак због претњи премијерки и председнику Србије, неће позивати на посланички имунитет и да стоји на располагању државним органима којима ће образложити шта је и зашто рекао. 

"Ја његове речи сматрам непримереним и неприкладним, али тема коју је покренуо, последице мигранстке кризе је јако важна", рекао је Обрадовић на конференцији за новинаре. 

Фото: Tanjug/D.Goll, arhiva

Како каже, питање посланика Двери да ли је власт потписала или планира да потпише Даблински споразум, по коме би у Србију било враћено и трајно насељено више стотина хиљада миграната је веома важно за Двери и за Србију. 

Посланик Двери Срђан Ного је, према снимку на "Јутјубу", рекао да је, према његовим сазнањима, Ана Брнабић већ парафирала Даблински споразум са ЕУ о мигрантима, и да, "уколико је парафирала овај споразум, она треба да буде обешена истог часа на Теразијама. А поред ње обешен и Александар Вучић".

"Политика насиља и вешања није политика Двери", рекао је Обрадовић и подвукао одговорност власти које, како тврди, врше притисак на опозицију, медијске слободе и угрожавају процес избора. 

Додаје да председник Србије Александар Вучић представнике опозиције назива "лоповима, кретенима, издајницима", а да се за то никада није извинио. 

Сматра да је власт одговорнија за медијски и парламентарни дијалог и наводи да он лично преузима део одговорности за оно што је Ного изговорио. 

Како каже, треба радити на смиривању тензија како се оне не би прелиле из парламента на улицу.

Више јавно тужилаштво у Београду покренуло је предистражни поступак поводом претњи које посланик Двери Срђан Ного упутио председнику и премијерки Србије, Александру Вучићу и Ани Брнабић.

"Тужилаштво за високотехнолоски криминал упутило је полицији захтев за прикупљање потребних обавестења поводом претњи које је посланик Ного упутио председнику и премијерки", рекла је Танјугу портпарол тужилаштва Татјана Секулић.


Вулин: Само се у Србији не одговара за претње и насиље

У свакој земљи постоје фашисти који би да руше власт на улици и убијају, али само у Србији не одговарају за претње и насиље, изјавио је министар одбране Александар Вулин коментаришући претње смрћупредседнику Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић.

Двери које туку жене и њихови коалициони партнери који би да их силују, и не могу ништа друго да кажу и мисле. Оно што није јасно је како правосудни органи мирно посматрају претње смрћу, силовањем, позиве на државни удар и никога не позивају на одговорност, поручио је Вулин у реаговању.

Фото: Tanjug (video)

Посланик Двери Срђан Ного је раније данас, према снимку на Јутјубу, запретио смрћу председнику Србије Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић.

Ного је рекао да је, према његовим сазнањима, Ана Брнабић већ парафирала Даблински споразум са ЕУ о мигрантима, и да, “уколико је парафирала овај споразум, она треба да буде обешена истог часа на Теразијама. А поред ње и обешен Александар Вучић”.

Уколико је Ана Брнабић, заиста парафирала Даблински споразум, а ја имам неке податке да јесте, онда Брисел Србији може испоручити милион и двеста хиљада миграната, рекао је Ного.


Тужилаштво истражује Нога због претњи смрћу

БЕОГРАД: Више јавно тужилаштво у Београду покренуло је предистражни поступак поводом претњи које посланик Двери Срђан Ного упутио председнику и премијерки Србије, Александру Вучићу и Ани Брнабић.

"Тужилаштво за високотехнолоски криминал упутило је полицији захтев за прикупљање потребних обавестења поводом претњи које је посланик Ного упутио председнику и премијерки", рекла је Танјугу портпарол тужилаштва Татјана Секулић.

Посланик Двери Срђан Ного је, према снимку на "Јутјубу", рекао да је, према његовим сазнањима, Ана Брнабић већ парафирала Даблински споразум са ЕУ о мигрантима, и да, "уколико је парафирала овај споразум, она треба да буде обешена истог часа на Теразијама. А поред ње обешен и Александар Вучић".


Михајловићева: Посланик Двери недостојан места у Скупштини

БЕОГРАД: Потпредседница владе Зорана Михајловић сматра да је посланик Двери Срђан Ного недостојан места у Скупштини Србије због увреда и претњи које је упутио председнику и премијерки Србије, те поручује да ће, уколико га његова странка не замени другим послаником, то бити јасан знак да је једина политика Савеза за Србију "вешање политичких противника". 

Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Михајловић у саопштењу за медије напомиње да је Ного данас у парламенту наставио да вређа и прети уместо да се извини што је вређао и претио највишим представницима Србије, због чега и тврди да је недостојан места у скупштини. 

Она такође поручује да надлежни државни органи морају да санкционишу овакве "стравичне претње које долазе од људи који седе у парламенту Србије". 

Кубуровић: Претње председнику и премијерки напад на државу 

БЕОГРАД: Позивање на линч председника државе и председника Владе је најскандалознији и најсрамотнији чин, који у свакој демократској држави мора бити јавно осуђен од стране свих, изјавила је данас функционерка СНС Нела Кубуровић и навела да надлежни органи хитно морају да испитају да ли постоје елементи кривичног дела.

Кубуровић је истакла да такве бруталне и отворене претње највишим представницима једне државе, нису ништа друго него напад на саму државу.

Фото: Tanjug/ S.Radovanović, arhiva

"Очигледно да дружина предвођена Драганом Ђиласом, Вуком Јеремићем и Бошком Обрадовићем и даље живи у времену своје давно прошле владавине, која је синоним била за кумовска ''дођеш ми, дођем ти'', претње и насиље" казала је Кубуровић.

Поручила је да Србија више никада не сме поново да постане земља у којој се убијају председници Владе и земља тајкуна који седе у државним фотељама, уместо у затворима.

"Све чешћи говори мржње, позивање на насиље и нереде на улицама само су доказ да табор окупљен око пропалих политичара, неуспелих државника и неостварених личних амбиција, нема да понуди грађанима Србије ништа друго сем мржње према Александру Вучићу и Влади Србије, чија је окосница Српска напредна странка" закључила је Кубуровић. 

Ј. Јоксимовић: Претње подразумевају реаговање надлежних

БЕОГРАД: Учесници у политичком животу, а посебно представници парламентарне странаке, морају да науче да не могу тако олако да износе претње и угрожавају било чију безбедност, јер то подразумева да би надлежне институције требало да реагују и предузму предвиђене кораке, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Фото: Танјуг (Видео)

Она је навела да ће "многи који настоје да утичу и имају било какву тежину у политичком животу Србије, а посебно представници странке која је ипак ушла у Парламент, морати да науче да се не могу тако олако износити претње и угрожавати било чија безбедност у држави владавине права".

"То подразумева да би надлежне институције требало да реагују и предузму предвиђене кораке када неко, кроз јавно изговорену претњу насиљем и позивом на линч, угрожава било чију безбедност, у овом случају највиших државних представника", рекла је Јоксимовић Танјугу поводом претњи смрћу које је посланик Двери Срђан Ного упутио председнику Србије Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић.

СНС осудио позиве на убиство Брнабићке и Вучића

БЕОГРАД: Посланици СНС осудили су данас скандалозне и нељудске позиве на убиство премијеке Ане Брнабић и председника Србије Александра Вучића, које је упутио посланик Двери Срђан Ного, као и то што Савез за Србију није осудио његову изјаву.

Заменик председника посланичког клуба СНС Владимир Орлић је на конференцији за новинаре у скупштини рекао да посланичка група СНС најоштрије осуђује изјаве које су отворено и без икакавог устручавања саопштили припадници "тајкунско-љотићевског удружења Драгана Ðиласа, Вука Јеремића, Бошка Обрадовића и Борка Стефановића и њима сличнима".

Орлић је рекао да надлежни треба да реагују и да ако се постави питање посланичког имунитета Нога, скупштина неће имати проблем да се о томе изјасни.

Фото: Танјуг (Видео)

Наводи, такође, да је Савез за Србију још једном показао да нема подршку грађана. Он је нагласио да Србија неће никад оправдати јавне позиве да се вешају премијерка и председник Србије нити да се политички неистомиљшеници доживљавају за противнике које би неко силовао и убијао.

"Народ их је прозрео и они су дубоко у мраку политичке прошлости ове земље" рекао је Орлић и подсетио да је отворено запрећено вешањем на Теразијама премијерки и председнику Србије, као и да су Брнабићки већ недавно претили силовањем.

"Отворено прете уличним насиљем и сањају да ће доћи на власт неким пучевима, војним хунтама и хапшењима. Ти људи данас отворено позивају и на убиство званичника, није се оградио од тога ни Ðилас, ни Јеремић, ни Стефановић нити ДС".

Како каже Орлић, сви од јутрос дају изјаве, а ниједном речју се нису осврнули на те претње.

"Немају ни два одсто на изборима, а изгледа ни две вијуге у глави. Позвају на физичко уништавање политичких противника, сагласни су у својим љотићевским и фашистичким манирима. Јавно прете новинарима и затвором и одузимањем лиценци. Изгледа да су тако једино научили да комуницирају са медијима" рекао је и навео да такви хоће "дириговане медије и послушнике који дрхте пред Ђиласом".

СПС осудила претње Вучићу и Брнабићки

БЕОГРАД: Позив на убиство председика Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић позив је на рушење темеља државе и стварање анархије, изјавио је данас шеф посланичког клуба СПС Ђорђе Милићевић.

Милићевић је осудио позиве које је упутио посланик Двери Срђан Нога, затраживши од државних органа да хитно реагују.

"То је гнусан злочин и мотивисан чин, позив на пуч. Деструкција као основ политичког деловања код опозиционих посланичких група је достигла свој врхунац. Деструктивност оних који се наводно залажу и боре за интересе српског народа, како они кажу, опасна је и постаје штетна за државу", рекао је Милићевић на конференцији за медије у парламенту.

Фото: Социјалистичка партија Србије

Како је рекао, Двери и Савез за Србију којем припадају нема снагу да се бори кроз демократско сучељавање мишљења.

"Већ овако удружени покушавају да дођу до јефтиних политичких поена управо ударајући и кроз претње које упућују онима који представљају персонификацију једне уређене , озбиљне и одговорне државе. Таман када помислимо да је политичка лудост достигла свој врхунац, они нас изненаде са нечим новим. Ово је још један покушај дестабилизације и изазивања хаоса, који наравно неће проћи".

Милићевић истиче да ништа не може на силу, нити претњама, пристиском и на улици.

"Демократија се остварује само на један начин, а то је на изборима. И ми смо потпуно убеђени да ће грађани врло јасно осудити овако скандалозан , сраман став и да ће то саопштити већ на првим изборима, који ће се одржати у неколико локалних самоуправа. Да ће оне који заступају овакав став, а који су удружени у некакву назови опозицију или како они кажу Савезу за Србију и да ће ту политичку опцију послати тамо где јој је место, а то је у политичку историју", поручио је он.

Посланички клуб СПС је, такође, најоштрије осудио и притисак који та дружина наставља на независне, објективне медије, професионално и слободно новинарство.

Навео је да сва новинарска удружења морају да осуде такву врсту притиска.

"Медији морају да буду гарант истине у Србији, да буду слободни о ослобођени сваке врсте политичког притиска. Ми се за то залажемо, ова дружина, остаци ДОС-а жели да нас врати неколико корака уназад у период када су владали они, део њих сада седи у тој опозицији да нас врате у период када је владао медијски мрак, ниједно другачуије мишљење".

Милићевић наводи да грађани Србије треба да знају како удружена опозиција сагледава слободу медија, ''тако што ће да ангажују батинаше да се обрачунавају са медијима, што ће онемогућити новинарима да присуствују конференцијама за медије, тако што ће одлазити пред јавни сервис како би вршили притисак како би се бавили уређивачком политиком јавног сервиса''.

"Тако што ће кроз притиске и претње покушати да угасе Пинк, приватну ТВ, јер желе да се баве њиховом уређивачком политиком, желе да се баве и уређивачком политиком ТВ Хепи. Пртисак који се врши на Информер, да се ухапси главни уреедник Информера, јер нису по вољи овој дружини, јер извештавају објективно, професионално и слободно", рекао је Милићевић.

Такође, најоштрије је осудио напад на самосталне институције.

"Ту, наравно мислим на РЕМ", рекао је Милићевић, додајући да они су који су их напали нису чак ни законе прочали. 

Јовановић: Никакве немуште речи не могу да оправдају Нога

БЕОГРАД: Председник Либералнодемократске партије Чедомир Јовановић осудио је претње вешањем премијерки и председнику Србије посланика Двери Срђана Нога сматрајући то неприхватљивим понашањем. 

Фото: Tanjug/Z.Žestić, arhiva

После позива на силовање, који је, казе Јовановић, дошао од истог круга људи, сада имамо позив на убиство премијерке, па је логично питање: Шта је следеће што ће изговорити?

У саопштењу за медије Јовановић каже да такве изјаве долазе "од оних који су против било каквог договора са косовским Албанцима који нам је потребан, од оних људи који су правили војне кампове за децу на Златибору, гурајући им оружје у руке заједно са руским плаћеницима". 

Али се, примећује, ти "учитељи" нису појавили на Газиводама, већ би сутра гурнули у рат ту децу, тражећи тако шансу за себе.

"Не могу никакве немуште речи да оправдају оно што је Ного урадио, нити може Бошко Обрадовић да каже нешто, јер је он човек који слави Ратка Младића", каже Јовановић, те примећује да нема много разлике између примитивног понашања "појединаца са власти, Шешеља или оних најгласнијих из Савеза за Србију". 

Јовановић сматра да је врхунац срамоте у свему овоме што народ, који је, каже, у једном историјском тренутку цео био у избеглиштву, доживео данас да неко прети вешањем због пружене руке неким другим избеглицама, мигрантима. 

"Ако треба због нечега ценити Владу Ане Брнабић, то је људскост која је показана у односу према мигрантима. Зар треба да се оградимо бодљикавим жицама, као што је Орбан урадио са Мађарском", пита Јовановић и поручује да грађани, пре него што подрже некога, треба да виде да ли у тој политици има места за њихову децу и њих, и коме препуштају своју судбину у руке.

Чучковић о изјави Нога: Очекујем реакцију тужилаштва

БЕОГРАД: Члан председништва Српске напредне странке Мирослав Чучковић најоштрије осуђује изјаву посланика Двери Срђана Нога да председника Александра Вучића и премијерку Ану Брнабић треба обесити и очекује од тужилаштва да реагује у најкраћем могућем року.

"Очигледно је да се безидејност опозиције огледа у говорима мржње, као и у позивима на линч јер је то једини начин на који опозиција и може да скрене пажњу на себе", рекао је он Чучковић.

Додао је да је уверен да ће грађани, као и до сада, дати свој коначни суд и још јачу подршку СНС на изборима.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести