Миксер: Нова поглавља вероватно крајем године

БЕОГРАД: Министар спољних послова Естоније, која је 1. јула преузела шестомесечно председавање ЕУ, Свен Миксер очекује да наредна међувладина конференција између ЕУ и Србије на којој ће бити отворена нова поглавља буде организована крајем године, у зависности од напретка у поглављима.
Epa (Valdrin Xhemaj)
Фото: Epa (Valdrin Xhemaj)

Он каже да ће се његова земља током председавања углавном усредсредити на поглавља која се тичу економског и финансијског аспекта.

Спремни смо за напредак у приступним преговорима, под условом даљег напретка реформи у Србији. Током мог боравка у Београду, представници ваше владе уверавали су ме да ће се европске реформе наставити и да је ЕУ стратешки циљ Србије, рекао је Миксер за „Вечерње новости“.

Он је нагласио да је неопходно наставити дијалог између Београда и Приштине и да је „важно да се испоштују већ постигнути договори“.

Истовремено, поздравио је „континуирани напредак Србије“ у преговорима о приступању, нарочито недавно отварање поглавља 7. и 29 и поручио да ће Европски савет наставити да обраћа пажњу на напредак у поглављима која се односе на владавину права и развој ситуације, када је реч о нормализацији односа са Приштином.

Како је најавио, један од првих догађаја на почетку председавања Естоније биће усмерен ка процесу европских интеграција земаља кандидата. 

Он је изразио задовољство што ће шефица преговарачког тима за придруживање Србије Тања Мишчевић учествовати на неформалном састанку Радне групе за проширење и земаља које преговарају о приступању у Талину, како би се разговарало о даљем напретку Србије. 

Упитан да ли подржава немачки предлог „Берлин плус“ за оснивање фонда за Западни Балкан, којим би се финансирали регионални пројекти, Миксер је подсетио да Естонија није део Берлинског процеса, али да подржава такве облике сарадње са земљама Западног Балкана. 

Истовремено, оценио је да су билатерални односи Србије и Естоније добри, али да би трговиска и економска сарадња могле да ојачају. 

Како је додао, Естонија је „континуирано заинтересована“ и спремна да развија билатералне односе две земље у области е-управе и изразио задовољство што расте сарадња у области ИТ сектора. 

Проиритети Естонског председавања ЕУ су отворена и иновативна европска економија, дигитална, инклузивна и одржива Европа рекао је Миксер.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести