Милановић: Доста измотавања, шта то деца у Србији уче о мајору Тепићу?

БЈЕЛОВАР: Хрватски председник Зоран Милановић истакао је данас да мајор ЈНА Милан Тепић, који је погинуо на данашњи дан 1991. након што је дигао у ваздух складиште оружја у Бјеловару, има своју улицу у Београду и упитао шта то деца у Србији уче о њему.
zoran milanovic
Фото: Tanjug (S. Ilić, arhiva)

Милановић је током посете Спомен-подручју Барутана, на дан када се у Хрватској обележава Дан Бјеловара због погибије 11 хрватских војника, оценио да је Тепић донео "сулуду одлуку" и поручио да се са Београдом мора озбиљније разговарати.

"Доста је измотавања, јер сви знамо шта се догађало и нисмо наивне будале", рекао је Милановић.

Хрватски председник Милановић је рекао да је пре 29 година "један мајор једне војске на издисају донео једну сулуду одлуку и ту се човјек мора запитати шта је то ушло у ту главу и који је то одгој био да га је на такво нешто навело".

Он тврди да је Хрватска тада већ била у надирању и да су многе касарне пале, као и да оружје које је било ту није претило Новом Саду и Београду, преноси Хина.

"У таквој ситуацији један човек одлучи лишити живота себе, цивиле и једанаесторицу хрватских момака и јунака који су овде предузели све према правилима војног деловања, али од лудила се не можеш одбранити", рекао је Милановић.

Навео је да, када се говори о суседима с којима Хрватска жели добре односе, они морају да покажу више добре воље да се пронађе скоро 2.000 "хрватских синова и кћери који су нестали".

Милан Тепић је 19. новембра 1991. године постхумно одликован "за изванредан подвиг у борби против непријатеља приликом њиховог напада на касарну ЈНА у Бјеловару" и проглашен народним херојем Југославије.

Тепић је погинуо 29. септембра 1991. након што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике.

Страдали су он и 19-годишњи војник Стојадин Мирковић, који, упркос Тепићевој наредби, није хтио да се преда.

У Козарској Дубици је данас обележен Дан сећања на мајора Милана Тепића и 29 година од његове херојске погибије у бјеловарској касарни у Беденику.

Са комеморацији је поручено да херојство мајора Тепића, који је дао свој живот за Републику Српску и за будућност Срба, никада не сме бити заборављено.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести