Милановић и Цвијановић сагласни: Дејтонски споразум је темељ БиХ, не дирати га

ЗАГРЕБ: Хрватски председник Зоран Милановић након разговора са српским чланом и председавајућом Председништва БиХ Жељком Цвијановић на Пантовчаку изјавио је да његови односи са бившим саставом тог највишег државног тела у БиХ нису били добри и да је сада време да се отвори ново поглавље.
s
Фото: Youtube Printscreen

“До састанка је дошло на основу разговора пре неколико седмица. Мислим да је то право време и добар начин. Односи с претходним Председништвом нису били добри, у мом мандату. Сад је време да се отвори ново поглавље, а то је БиХ како је ми видимо, како је ја видим, а то је субјект међународног права темељен на Дејтону. Он је темељ БиХ” рекао је Милановић.

“У интересу је Хрватске, права и правде је да се Дејтон не дира. Ако се Дејтон буде дирао, из тога може изаћи само зло”, казао је Милановић новинарима.

Са Цвијановић је, каже, разговарао о миру и стабилности у региону и европском путу БиХ. Разговарали су, додао је, и о положаја Хрвата у БиХ.

“Једног равноправног народа, а не мањине. Иако мањине у Хрватској имају добар статус. За Хрвате у БиХ очекујемо да статус буде достојанствен, једнак статусу Бошњака и Срба. С тим сам спреман разговарати са сваким”, рекао је Милановић. Навео је да код Цвијановићеве и њеног политичког круга види “већи квантум здравог разума и добре воље”.

Цвијановић је рекла да је такође опредељена за Дејтонски споразум као сталну поставку.

“Кроз разговор и дијалог ће увек бити прилика за решавање проблема. Нема ћутања. Моја политика је да морамо градити односе и мостове сарадње”, поручила је Цвијановић, пренела је загребачка Н1 тв.. На питање новинара да коменарише то што Бакир Изетбеговић подржава изјаве реиса Хусеина Кавазовића који позива на рат, Цвијановић је рекла да не подржава и осуђује свакога ко позива на рат.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести