Милићевић: Гашић може одговорно и озбиљно да обавља функцију директора БИА

БЕОГРАД: Социјалистичка партије Србије (СПС) сматра да бивши министар одбране Братислав Гашић може одговорно, озбиљно и посвећено да обавља функцију директора БИА, изјавио је данас шеф посланичке групе те странке Ђорђе Милићевић.
Bratislav Gašić  Foto: mc.rs
Фото: Братислав Гашић Фото: mc.rs

Милићевић је новинарима у скупштини рекао да је Гашић имао видљиве резултате док је био на челу Министарства одбране, наводећи да је он доста урадио за то министарство и наменску индустрију.

На питање да прокоментарише оцену појединих посланика из опозиције који су негодовали због тога што на чело БИА долази страначки функционер, те да је то увод у диктатуру, Милићевић је рекао да "опозиција у свему види диктатуру".

"Опозиција у свему види диктатуру, притиске, ја сам рекао да је добро позната процедура избора (директора БИА) и да ће бити испоштована. То што је неко припадник било које политичке партије не значи да не може одговорно и озбиљно обављати одређену функцију", рекао је шеф посланика СПС.Милићевић је поздравио принцип одговорности који је примењен због Гашићевог гафа у претходном периоду.

"Гашић је посао министра одбране обављао добро, поштено, одговорно, озбиљно, посвећено и имао је јасну визију система одбране. Резултати његовог рада су били видљиви и порепознатљиви и имао је храбрости да прихвати одговорност, да сноси консеквенце за учињену грешку. Тада је направљен искорак на српској политичкој сцени где годинама уназад апослутно нико ни за шта није био одговоран", рекао је Милићевић.

Шормаз: Гашић има квалитете да буде директор БИА

БЕОГРАД: Посланик СНС Драган Шормаз изјавио је данас да бивши министар одбране Братислав Гашић сигурно има квалитете да буде на месту директора БИА.

"Сад има функцију у странци, ако буде изабран од стране владе, сигурно неће имати функцију у странци, пошто познајем човека", рекао је Шормаз новинарима у скупштини, наводећи да је Гашић био један од најбољих министара одбране.

Многи су Гашића, подсећа Шормаз, критиковали због грешака које је чинио, али не због тога што је радио у оквиру својих надлежности као министар него због иступа у јавности, а од тога је, каже, прошло више од годину и по дана. 

"Ако га влада изабере, изабраће га на основу квалитета који се тичу безбедности и одговрности, патриотизма, јер на такво место мора да дође неко у кога нећете сумњати ни у једном погледу, да ће бити под нечијим утицајем ван Србије. Мислим да Гашић испуњава услове", подвукао је Шормаз.

Шутановац: Гашић "урушио" ВС и систем одбране

БЕОГРАД: Председник Демократске странке Драган Шутановац сматра да бивши министар одбране Братислав Гашић није достојан функције директора БИА, те да није добро да један високи страначки функционер постане шеф српске тајне службе. 

У писаном саопштењу достављеном медијима, Шутановац наводи да је Гашићев министарски мандат обележен аферама, да је "урушио" Војску Србије и систем одбране, те "угрожавао владавину права и злоупотребљавао институције тог система", јединог, како наводи, до краја реформисаног система у земљи.

Тадић: Гашић на челу БИА је скандал 

Председник СДС Борис Тадић критиковао је данас најаву премијера и изабраног председника Александара Вучића да ће бивши министар одбране Братислав Гашић бити нови директор Безбедносно-информативне агенције (БИА), уз оцену да је то још један скандал актуелне власти.

У писаној изјави достављеној медијима, Тадић наводи да Гашић нема квалификације и знања за тај изузетно сложен државни посао. За Тадића Гашић је, како наводи, упамћен као министар одговоран за пад хеликоптера у ком је живот изгубило седморо људи, те човек који је упутио увреду женама.

Наводи и да је тај предлог "слика и прилика Вучићеве власти". Тадић, иначе, бивши председниик Србије и бивши лидер демократа, сматра да је за то кривац Вучић и његово, како наводи, поимање управљања државом.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести