Милићевић са италијанским задругарима о сарадњи

НОВИ САД: Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић разговарао је са делегацијом Националног удружења италијанских задругара АГЦИ, Конфиндустрије Србија и Задружног савеза Војводине, а потписан је протокол о сарадњи са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство.
djordje milicevic italijani
Фото: vojvodina.gov.rs

Споразум предвиђа стратешко партнерство између италијанских и српских задруга, стварање услова за примену модела италијанског задругарства у Србији као и трансфер знања, технологија и искустава између задруга, пољопривредних произвођача и узгајивача.

Милићевић је рекао да је за АП Војводину ово веома значајан споразум јер се њим ствара оквир и подстиче даља сарадња привредника из Италије и Србије.

Италија јесте најзначајнији спољнотрговински партнер Србије, само у 2016. години та размена је износила 3,7 милијарди долара, а у тој размени Војводина је учествовала са милијарду, рекао је Милићевић.

Он је додао да је значај привредне сарадње велики јер у АП Војводини италијански привредници запошљавају 11.500  људи, наводи се у саопшетњу покрајинске владе.

Све те бројке говоре о значају привредне сарадње АП Војводине и Италије, а ту сарадњу желимо да подигнемо на виши ниво, да имамо што више заједничких пројеката у оба смера, да кроз размену технологија, знања и иновација наступамо заједнички на трећим тржиштима у обострану корист, рекао је Милићевић.

Како је додао та сарадња треба да се прошири на агроиндустрију, сектор социјалних задруга и сектор туризма.

Росарио Алтиери, председник Националног удружења италијанских задруга АГЦИ захваливши се Покрајинској влади на сарадњи је рекао да  Србија и Италија имају добру економску сарадњу коју ће заједнички унапредити у сектору задругарства и другим пољима  на којима се могу остварити успешни резултати.

Споразум су потписали Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Росарио Алтиери, председник Националног удружења италијанских задругара АГЦИ, Мауризио Вала, члан Управног одбора Конфиндустрије Србија  и Радислав Јованов, председник Задружног савеза Војводине.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести