Миливојевић: Немачка хоће брзо решење за КиМ

БЕОГРАД: Бивши дипломата Зоран Миливојевић оценио је да се интереси Немачке још од пада Берлинског зида не подударају са српским интересима и сматра да ће решавање питања КиМ бити политички ‘‘тестамент’‘ немачке канцеларке Ангеле Меркел.
Diplomata Zoran Milivojević Foto: Tanjug/video
Фото: Дипломата Зоран Миливојевић Фото: Танјуг/видео

Миливојевић је у емисији Фокус на телевизији Б92 рекао да је Немачка од почетка догађаја везаних за сукобе на КиМ имала директно учешће и интерес.

"Немачка је прва, мимо свих, признала независност Хрватске и Словеније, и то није било у корист српских интереса", подсетио је он.

Како је додао, од осамдесетих година прошлог века, албанска емиграција је имала упориште у Немачкој, а у Бону је, према његовим речима, била косовска избегличка влада и Немачка је "опслуживала ту емиграцију".

Он је навео да је први војни "излазак послератне Немачке" било учешће у сукобима у Босни и Херцеговини, и на Косову и Метохији у склопу НАТО.

"Трговина оружјем је специфична и повезана са политичким интересом. Свака трговина са Косовом и Метохијом је проблематична и подразумева политички интерес", рекао је он.

Миливојевић је казао да Запад има одређени интерес према албанском фактору, а да Немачка специфицира тај интерес и као свој посебан.

"Немачка није прихваћена да буде глобална сила, без обзира што је водећа у Европи. Она тај свој специфичан интерес, где жели да се пројектује као велика сила, чини у Европи, и то је западни Балкан и улога у ЕУ коју жели да трансформише", оценио је он.

Српски дипломата је подсетио да су, почев од НАТО интервенције на КиМ, све чланице тог савеза прекршиле међународно право и све што чине после тога је кршење међународног права.

"Овде је ситуација да је други интерес надвладао право и да је сила надвладала право. Тога смо сведоци и када је реч о Србији, кршења међународног права су масовна. Морамо рачунати да ћемо убудуће бити под притиском, а да се неће поштовати међународно право и да ће они који га крше инситирати да интерес остваре на нашу штету. То је порука коју треба из овога да извучемо", закључио је.

Према његовим речима, питање Косова и Метохије диже се на виши ниво, те је уследио јасан став Немачке да нема говора о променама границе.

"Немачка председава ЕУ, има интереса да га обележи и на том питању (КиМ) и даје до знања да то питање има посебан значај, и мора брзо да се реши. То је порука и нама да не инсистирамо на темама које би биле ван тога, укључујући и компромис. Он поразумева да нема признања, а нема ни максималистичких захтева. Они нам дају до знања да у томе, у компромису, ми код њих немамо савезника", рекао је Миливојевић.

Казао је да није случајно што је немачки министар спољних послова Хајко Мас рекао да ће доћи у Београд и Приштину и додао да ће решавање питања КиМ "бити тестамент Ангеле Меркел", која се, како каже, повлачи из политке.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести