Миливојевић: Притисак САД видљив, недовољно за Србију

БЕОГРАД: Бивши дипломата и аналитичар Зоран Миливојевић каже да Аљбин Курти одлуком да повуче таксе уз услове које је поставио Србији покушава да остане доследан својој политици да захтева реципроцитет и створи услове који би Србију довели у позицију да призна Косово, а што је, каже, за Србију неприхватљиво.
m
Фото: Tanjug (video)

Коментаришући изјаву Аљбина Куртија да ће 15. марта повуци таксе на сировине из централне Србије и БиХ, уз захтев да Србија обустави кампању повлачења признања једностране независности Косова, Миливојевић је казао да би сада српска влада морала да стави до знања да је то недовољно, да не прихвата никакве уцене и да инсистира искључиво на скидању таксе на сву робу и то без услова.

Србија очекује потпуно укидање такси без услова и онда могучност отварања дијалога о осталим темама, каже Миливојевић и наглашава да је најава Куртија о делимичном укидању такси заправо израз притиска САД.

Како каже, с једне стране Курти купује време и настоји да ипак учини нешто под притиском САД, имајући у виду ултиматум који је амбасадор Ричард Гренел дао у вези с укидањем такси, док с друге стране настоји да задржи ону своју политику притисака и политику реципроцитета.

Ово ја видим као нову уцену на Србију и меру која неће допринети стварању услова за наставак дијалога јер ово не одговара ономе што Србија практично жели и што би једино могло да створи услове за евентуални наставак дијалога, истиче Миливојевић.

Он сматра да је делимично укидање такси покушај да се Србија "уцени" да предузме некакве друге кораке на линији захтева који подразумевају дупле стандарде, односно да обе стране нешто учине.

Циљ је да Србија престане са лобирањем против независности Косова. Мислим да је ово, како је презентовано, неодрживо и не одговара ономе што би могло да створи услове за наставак дијалога, додаје он и понавља да је неопходно да се таксе укину у потпуности без икаквих услова како би се омогучило отварање дијалога.

Додаје да ове мере само показују да ипак администрација САД има утицаја и да притисак САД ипак оставља некакве трагове, али наглашава да недостаје додатни притисак како би се потпуно испоштовао онај услов који није сада само услов Србије него је услов свих - укидање таксе у целости.

То смо видели и јуче после сусрера Хашима Тачија и америчког државног секретара Мајка Помпеа када је и он тражио потпуно укидање такси, што је заправо једина могућност да се створе услови за наставак дијалога и да заиста идемо ка неком миру, стабилности и наставку процеса нормализације, подсећа Миливојевић.

Он верује да ће САД бити задовољне овим, јер Курти ипак показује да уважава њихов притисак, али очекује да ће САД остати доследне и инсистирати на потпуном укидању такси.

Било би то јако добро јер предстоји посета председника Србије Сједињеним државама и могућност да се таксе у целости укину отвара шансу да се разговара о модалитетима дијалога, закључио је Миливојевић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести