Милорад Додик огорчен: Оптужница политичко насиље, ПОКРЕНУЋУ ТУЖБУ ПРОТИВ ТУЖИОЦА

БАЊАЛУКА: Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је срамно подизање оптужнице против њега и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића и додао да ће против тужиоца који ју је подигао покренути тужбу за злоупотребу службеног положаја.
29
Фото: TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Додик је на прес конференцији у Бањалуци рекао да та оптужница нема везе с правом и да представља политичко насиље иза којег стоји амерички амбасадор у БиХ који, како је рекао Додик, шири србофобију.

Он је напоменуо да не постоји закон према којем Тужилаштво БиХ оптужује њега и Лукића за непровођење одлука Кристијана Шмита, преноси Срна.

„Оптужница је писана данима уз асистенцију америчког амбасадора Мајкла Марфија”, рекао је Додик и истакао да оптужница нема правног основа и да закон због којег га оптужују не постоји.

Поновио је тврдњу да и да високи представник у БиХ не постоји.

„Ова оптужница не постоји на правним основама, ово је политички прогон”, рекао је Додик.

Нагласио је да, као председник Српске, није имао дилеме о томе шта треба да уради, наводећи да је потписом указа на законе које је усвојила Народна скупштина Српске радио свој посао и да ће то радити и у наредном периоду.

Фото: TANJUG/ FOTO SRNA/ DARKO ŠAVIJA

Поновио је да Суд и Тужилаштво БиХ нису уставни и навео да ће се, и поред тога, одазвати сваком позиву који добије и да неће тражити никакве бенефите.

„Милорад Додик са овим нема никакав проблем, али председник Српске има. Ако се нападне председник Републике, без обзира ко то био, онда је нападнуто читаво друштво. Ја се не браним иза друштва, ја ћу се бранити сам”, рекао је Додик.

Изразио је очекивање да Суд БиХ има више слуха од Тужилаштва БиХ, које је, како је навео, било приморано да подигне оптужницу.

„Тужилаштво је подлегло притиску и пристало да уради шта се од њега тражи”, рекао је Додик.

Председник Републике Српске је најавио да ће против тужиоца који је подигао оптужницу покренути тужбу за злоупотребу службеног положаја.

Додик је позвао све људе да се окупе око институција - председника, Народне скупштине и Владе Републике Српске, јер се ту брани имовина Српске и поручио да ће Република Српска наставити политичку и правну борбу.

Према његовим речима, кључно је питање имовине, а Сарајево иде за тим да Републику Српску што је могуће више деградира.

Додик је оценио да ће, како овај процес буде ишао, тако падати и БиХ.

Указао је да су на подизање оптужнице Тужилаштва БиХ против њега и в. д. директора Службеног гласника реаговали само Амбасада САД и Канцеларија ОХР. 

„Наше информације говоре да су читав дан јуче провели тражећи од европских канцеларија да то подрже, али ниједна то није подржала. Мислили смо да је ЕУ радила на томе, али смо спремни да се извинимо ако се покаже да није”, рекао је Додик.

Тужилаштво БиХ подигло је у петак оптужницу против председника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића због неизвршавања одлука виског представника у БиХ Кристијана Шмита, кога РС не признаје јер његово именовање није потврдио Савет безбедности Уједињених нација.

Оптужница је прослеђена на потврђивање Суду БиХ.

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести