Милошевић: Видим комуникацију између Загреба и Београда

ЗАГРЕБ: Потпредседник хрватске владе и Самосталне демократске српске странке (СДС С) Борис Милошевић изјавио је да су се односи Хрвата и Срба поправили у Србији, Хрватској и БиХ, као и да види да има комуникације између Загреба и Београда, иако се чини да је нема.
Boris Milošević Foto: Tanjug/video
Фото: Борис Милошевић Фото: Танјуг/видео

Милошевић каже да је однос Београда и Загреба кључан.

"Легитимно је и да влада у Загребу и у она у Београду штите интересе своје државе, али јасно је да морају пронаћи и заједничке тачке, а њих је много: положај мањина, економија, заједничка европска будућност… Иако се чини као да нема никакве комуникације, ја је видим", реко је Милошевић за загребачки Вечерњи лист.

У опширном интервјуу за загребачки дневник, Милошвић је истакао и да шта год да направи, за хрватску десницу ће бити четник или бар екстремни Србин, а поготово када се, како каже, још презиваш Милошевић.

С друге стране, они умерени људе попут њега гледају као на професионалног Србина.

"Код Срба постоје специфични проблеми - од језика и писма, па до стамбеног збрињавања, електрификације села које мејнстрим странке перципирају као периферне проблеме. И онда кад се догоди ситуација да то искочи у мејнстрим, као рецимо сад ситуација с Банијом, сви се чуде како су то села без струје или како живе у страшним условима", каже Млошевић, који као заменик шефа Штаба за обнову највише времена последњих месеци спроводи управо на Банији.

Чак и када је СДС С у владајућој коалицији, Милошевић каже без подршке као српска странка не могу више да учине.

"Срби имају толико проблема и сви су заправо приоритетни. Од егзистенцијалних проблема до борбе за остварење језичких права. Ми се само боримо за права која су већ изгласана законима пре 20 година двотрећинском већином. Само желимо да се то имплементира", каже Милошевић, али додаје да је свестан да се то не може преко ноћи.

Истиче и да у хрватској јавности треба нормализовати упутребу ћирилице, која, како каже, није никакво агресорско писмо, него писмо као и свако друго и да Хрватска неће ништа изгубити ако имплементира своје властите законе и ћирилица се појави на некој јавној плочи.

"То не треба демонизовати", навео је Милошевић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести