Министар правде одобрио изручење држављанина Србије Хрватској

ПОДГОРИЦА: Црногорски министар правде Зоран Пажин донео је данас решење којим се дозвољава изручење Саше Синђелића Хрватској ради извршења вишегодишње затворске казне због убиства почињеног у тој држави.
1
Фото: Youtube Printscreen

Синђелић (38), држављанин Србије, сведок је сарадник у случају покушај државног удара на дан парламентарних избора у Црној Гори, октобра 2016. године, преноси ЦдМ.

"Одлуку да Синђелић буде изручен Хрватској министар Пажин донео је у складу са националним законима, поштујући билатерални уговор о изручењу са Хрватском и међународне стандарде у области екстрадиције, као и уважавајући правоснажну одлуку надлежног суда у Црној Гори о испуњености услова за изручење овог лица", наводи се у саопштењу Министарства правде.

Како се додаје, претходно су надлежни државни органи донели коначну одлуку о одбијању Синђелићевог захтева за азил, будући да је жалбени поступак у том случају правоснажно окончан.

Хрватска је тражила изручење Синђелића ради издржавања казне затвора у трајању од 21 године због убиства Мирка Фотиса, по пресуди Жупанијског суда у Вуковару.

Синђелић је 17. јуна ове године стигао илегално у Црну Гору, јер су му, како је наводно рекао инспекторима Одељења безбедности Рожаје, стизале сталне, конкретне претње да ће бити убијен.

Након тога Синђелић је затражио политички азил у Црној Гори.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести