Министар Вучевић у Северној Македонији на прослави Светог Саве

Хвала вам што постојите, хвала што се не стидите свог имена и презимена, хвала вам што се не стидите свог српског порекла. Хвала вам што овде, у Македонији, живећи заједно с браћом,  македонским народом, чувате свој идентитет, рекао је потпредседник Владе и минисгар одбране Милош Вучевић на прослави Светог Саве у Северној Македонији.
s
Фото: intagram/milosvucevic odbrana

„И хвала вам што заједнички с нама, ма где Срби живели, прослављате заједничку славу свих нас, посвећену првом српском архиепископу, нашем просветитељу, духовном оцу Светом Сави. Имена су нам различита, али нам је презиме исто - а наше презиме је Светосавље. То је наша идеологија, то је наша вера, то је изнад сваке политике, изнад сваке административне границе, изнад сваке општине и државе, то је вечно, то је непролазно, то нас спаја и то нико не може да нам одузме. Преносећи вам поздраве председника Републике Србије Александра Вучића и председника свих Срба ма где живели, хоћу да вас замолим само једно, а то једно је најважније - немојте да заборавите свој језик, јер народ који заборави свој језик, он нестаје“, рекао је потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић на прослави Светог Саве у Македонији.

Фото: instagram/milosvucevic odbrana

- Немојте се стидети свог језика, нашег најлепшег писма ћириличног. Као што треба да знате и македонски језик и ћирилицу, учите и српски језик, то не може нико да вам забрани ни одузме. Докле год говорите српски, постојите као народ. Будите поносни на то, јер су тако говорили ваши очеви, мајке, ваше баке и деке и они пре вас и они пре њих. Тако треба да говоре деца и сутра ваши унуци. Ја верујем да развијајући свеукупно српско-македонске односе, спрска заједница у Македонији неће више опадати већ ће бити стабилна и чврста и да где год Срби говоре српски језик знамо да постоје Срби - поручио је Вучевић.


С Ковачевским о унапређењу билатералне сарадње

Потпредседник Владе и министар одбране Србије Милош Вучевић, који је у посети Северној Македонији, састао се с премијером те земље Димитром Ковачевским и том приликом указао на опредељеност Србије за јачање међусобних односа, нарочито са регионалним партнерима, истичући да је стабилност региона један од приоритета Србије.

Вучевић је истакао да односи две земље иду узлазном путањом уз потребу даљег унапређења, саопштило је Министарство одбране.

Министар је изразио задовољство због указане прилике да се на политичком нивоу разговара о питањима од заједничког интереса и могућим начинима за унапређење сарадње две земље у различитим областима у наредном периоду.

Ковачевски је нагласио да су односи две државе традиционално добри, а постоји простор и воља обе стране да они буду додатно унапређени.


 - Дивне су вам песме, дивне су вам рецитације, хвала свим ученицима и професорима који су учествовали у овој приредби, хвала и Вама, Горане, као директоре школу дивно ми је овде у Кучевишту и сигуран сам да ћемо се сви заједно сретати на још много лепих повода. Срећна нам свима слава, ускликнимо с љубављу светитељу Сави. Живела Македонија, живела Република Српска, живела матица свих нас, слободна и независна Србија на многаја љета!- казао је Вучевић.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести