Министарство културе: Нек Хоџај погледа истини у очи

БЕОГРАД: Потпредседник такозване „косовске владе“ у оставци Енвер Хоџај, који је изјавио да „Србија манипулише чињеницама, присвајајући црквене објекте као своје“, требало би да у себи пронађе снагу да погледа истини у очи и обавести се о чињеницама у бројним домаћим и међународним, научним и стручним изворима, саопштило је Министарство културе и информисања.
nbd
Фото: Youtube Printscreen

"У монографији ''Црква Св. Николе - Катедрала Новог Брда'', еминентних археолога Марка Поповића и Игора Бјелића (који су на Унеско пројекту били ангажовани у својству научног и конзерваторског саветника), објављеној 2018. у издању Завода за заштиту споменика културе Републике Србије, дати су резултати истраживања вршених 2015. и 2016. на овом терену и јасно су доказани порекло и стил овог храма", наводи Министарство.

Поновићемо, како се истиче, оно што тврде и сви други ауторитативни историјски и стручни налази, а то је чињеница да се ради о остацима православне катедралне цркве Светог Николе у Новом Брду.

„Приштинске власти“ требало би да се позабаве истраживањем, дефинисањем и афирмацијом албанског материјалног културног наслеђа на Косову и Метохији и желимо им сваки успех у том изазовном подухвату. Свој став о српском културном наслеђу, поред бројних осталих рушилачких потеза, читавом свету су показали и 2004. године, каже се у саопштењу.

Наглашава се да раскошна српска споменичка баштина на Косову и Метохији сјаји кроз векове и понос је европске и светске културе и то ће заувек бити.

Министарство културе и информисања у дилеми је да ли да позове Хоџаја да се уздржи од изговарања бесмислица и неистина или да га охрабри да то чини и даље, како би светску јавност детаљно упознао са агресивним покушајима отимања српског културног наслеђа на Косову и Метохији од стране тзв. „приштинских власти“. 

Остављамо Хоџају да се сам определи за једну од ове две перспективе, закључује се у саопстењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести