Мировић: Допринос Карловачке гимназије српском образовању је немерљив

Свечаном академијом и отварањем Конфуцијиве учионице намењене изучавању кинеског језика и културе, настарија гимназија у Срба, Карловачка гимназија, обележила је 227 година од оснивања.
Otvaranje Konfucijeve ucionice/Pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

„Ово је велики дан за Карловачку гимназију, али и целокупно српско образовање и историју. Значај ове гимназије је био и остао немерљив“, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Подсетивши да су се „под звоњавом звона три карловачке цркве“, одшколовали први модерни српски интелектуалци попут Борислава Михајловића Михиза, Бранка Радичевића, Јована Стерије Поповића, Симе Милутиновића Сарајлије, Ђорђа Натошевића, председник Мировић рекао је да управо они и њихова велика дела чине традицију ове школе.

Фото: Otvaranje Konfucijeve ucionice/Pokrajinska vlada

„Ови великани, али и плејада других мање познатих за просвећивање нашег народа, обавезују нас да и у будућности наставимо да подржавамо све програме и садржаје Карловачке гимназије“, истакао је Мировић.

Том приликом, председник Покрајинске владе Мировић најавио је и да је у припреми закон који ће на свеобухватан начин допринети очувању културног наслеђа Сремских Карловаца и развоју свих потенцијала те општине.

У Срмским Карловцима, у седишту наше духовности, Покрајинска влада реализује низ пројекта у делу комунланог, инфраструктурног и туристичког развоја“, казао је Игор Мировић.

„Данас нас је у Сремским Карловцима окупила Карловачка гимназија, са својом традицијом и значајем, желимо да будемо достојни времена које је иза нас али и времена пред нама“, оценио је Мировић.

Фото: Otvaranje Konfucijeve ucionice/Pokrajinska vlada

„Влада Србије основала је Радну групу која ће радити на изради Закона о Сремским Карловцима, са циљем очувања културног амбијента, али и изградње Универзитета у Сремским Карловцима и то је задатак и велики подухват од националног значаја на коме ћемо заједно радити у будућности“, рекао је министар Шарчевић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести