Мировић: Еврорегија ДКМТ добар пример сарадње

КИБЕКХАЗА: Еврорегија ДКМТ је само у последњој години заједнички успела да обезбеди 15 милиона евра, пре свега за локалне заједнице са све три стране заједничке границе Србије, Мађарске и Румуније, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић.
Mirovic_DKMT pokrajinska vlada
Фото: vojvodina.gov.rs

Он је на традиционалном отварању граница на тромеђи Србије, Мађарске и Румуније, коју организује Регионална сарадња Дунав-Кереш-Муерш-Тиса (ДКМТ) подсетио на 20 година сарадње у привреди, обраовању, култури, науци и спорту оценивши да ће се вредности које носи регионална сарадња ДКМТ неговати и у будућности.

"Све речи света заправо су речи наше Еврорегије- равноправност, уважавање различитости, солидарност, заједништво и то ћемо неговати у будућности“, казао је Мировић.

Оправданост идеја о прекограничној сарадњи и повезивању у регију ДКМТ, каже, потврђени су и конкретним пројектима који су у међувремену реализовани, али и пројектима чија реализиција предстоји.

"Поменуо бих пре свега пројекат ''Разнобојна сарадња'' у оквиру ког ће на Палићу и Морахалому бити изграђени регионално туристички културни центри, као и пројекат ''Железнички пут снова, у оквиру ког ће бити ревитализована железничка пруга Сегедин-Суботица-Баја“, казао је Мировић.

По његовим речима, у плану је и реализација пројекта развоја пута Кибекхаза-Рабе, који је недавно одобрен.

"Укупна вредност та три пројекта је нешто више од 15 милиона евра и они ће бити финансирани из ИПА Интерег средстава“, навео је Мировић и додао да то значи да је и на конкретном плану постојање Еврорегије последњих 20 година имало смисла.

Како је оценио, грађани све три земље ће у будућности имати добробит од реализације поменутих пројеката, а тиме ће, како је навео, повезивање и заједнички дух међусобно бити још на још вишем нивоу.

"Учинимо још више на заједничкој економској сарадњи  и учинимо још више на спајању наших народа са три стране заједничке границе, учинимо још више да у будућности граница овде не буде“, подвукао је Мировић.

Фото: vojvodiona.gov.rs

Председавајући ДКМТ Бела Какаш истакао је да та Еврорегија 20 година негује традицију и носи штафету.

"Све се мења, људи се мењају, али изгледа да је ДКМТ вечан, јер то заједништво, без обзира да ли смо у ЕУ или у предприступној фази, то што се отварају границе значи да политичари раде за добробит народа који ту живе", рекао је Какаш.

Како је рекао, њихова одговорност је да чувају границе.

"То симболизује и показује  и ограда коју смо подигли за оне који непријатељски долазе овде, ми морамо да чувамо Европу са оградама, али сви они који долазе пријатељски нама су добро дошли“, навео је Какаш.

Председник Савета Тамишке жупаније Калин Добра подсетио је да је споразум о сарадњи у оквиру ДКМТ регије потписан у новембру месецу пре 20 година.

"Овде на тромеђи први пут су биле отворене границе, то је био симболичан акт да се обнови и да се негује сарадња између ова три народа и од тада сваке недеље у мају се састајемо да бисмо означили сарадњу каја је на добробит свих нас“, рекао је Добра.

По његовим речима потписивањм уговором о сарадњи регије ДКМТ постављени су оквири сарадње у свим областима.

“Еврорегија ДКМТ је постала платформа сарадње и тачка где се могу добијати информације о суседској сарадњи”, казао је Добра и навео да су за протекле две деценије остварени сви циљеви који су на самом почетку приликом оснивања постављени као задаци.

Оценио је да се ДКМТ заснива на пријатељству И поштовању И истакао да очекује да ће тако бити и у будућности.

Отварање границе је уприличено на граничном прелазу Кибекхаза- Бебавеке-Рабе, а традиционално је одржан дечји крос "Триплекс“, у коме су учествовали ученици школа из све три земље. 

Старт трке заједнички су означили Мировић, Какаш и Добра, а по завршетку свим учесницима уручили медаље, а најбољима пехаре.

Након манифестације на тромеђи, одржано је заседање Скупштине регионалне сарадње Еврорегије ДКМТ у мађарском граду Кибекхаза.

Том приликом председавајући ДКМТ Бела Какаш је Игору Мировићу уручио "коцку“, симбол ДКМТ-а, чиме је Војводини предато председавање Еврорегијом ДКМТ у наредних годину дана.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести