Мировић: Година великих инвестиција у Војводини

НОВИ САД: У Скупштини Војводине данас је одржана конференција "Војводина у 2022." у организацији Компаније "Color Media Communications" и магазина "The Economist".
m
Фото: Color Media Communications

Конференцију је отворио председник владе АП Војводине Игор Мировић и изразио задовољство што покрајинска администрација већ годинама учествује на овом скупу.

Ове године у Војводини имамо велике инвестиционе пројекте и моћи ћемо да је упоредимо са 2019. Подсетићу да за месец и по дана отварамо ултра брзу пругу Београд-Нови Сад у коју многи нису веровали, интензивирамо радове на Фрушкогорском коридору, привреда добро ради и на историјском смо минимуму по броју незапослених у Војводини којих је сада 98.000, а свему томе доприноси одлична друствена клима, јер у поседњих 6 година нисмо имали ни један озбиљан међунационални инцидент и то заједништво смо подстицали кроз низ конкретних пројеката, рекао је Мировић.

Учесници конференције су кроз пет панела разменили искуства и идеје од значаја за развој Војводине у наредној години, а неке од тема о којима се говорило су заштита животне средине, урбанизација Покрајине, покретање привредног развоја руралних подручја и родна равноправност.

Осим друштвеног дијалога о важним темама организатори истичу и конкретне бенефите.

Један од примера је конференција 2019. године у којој смо као тему имали опасност од пандемије, приказали филм Вариола вера, и тада је секретар за здравство рекао да опасност није тако далеко и да мора да будемо спремни. Институције су се унапред припремиле и тај први удар Ковида у Војводини је дочекан како је и требало и то је показало колико је важан дијалог на овим конференцијама, изјавио је председник Цолор прес групе, Роберт Чобан.

На панелима се конкретно разговарало о Војводини као европском региони и како искуства из других држава могу да помогну напретку Покрајине, о зеленој агенди и зеленој економији, односно

пољопривреди и заштити животне средине као главним адутима одрживе будућности Војводине.

Чула су се и мишљења о томе на који начин може да се постигне да урбанизација Покрајине не угрози очување културног и индустријског наслеђа, као и да ли су мањинске заједнице у Војводини мост сарадње Србије са регионом и шанса за покретање привредног развоја руралних подручја.

Један од панела назван је “Војводина је женског рода” и био је посвећен равноправности полова, родно сензитивном буџетирању и женама као потенцијалу привредног развоја.

Као и на претходним, на овој годишњој конференцији посвећеној развоју Војводине учествовали су челни људи Покрајинске владе, представници републичке владе, амбасадори европских земаља, економисти и водећи привредници из Војводине.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести