Мировић и Вишковић: Сарадња Српске и Војводине приоритет

НОВИ САД: Сарадња Војводине и Републике Српске је приоритет, поручили су председник Владе РС Радован Вишковић и председник војвођанске владе Игор Мировић, који су потписали протокол о сарадњи између РС и покрајине
s
Фото: Tanjug

."Ми смо један народ који повезује река Дрина, а новим мостом на Рачи, који ће изградити Република Србија, то ће се и у фактичком смислу показати", рекао је председник Владе РС.

Навео је да је од 2014. године РС добила од Србије више од 30 милиона евра донаторске помоћи, а само ове године девет милиона евра и додао да је тај новац уложен у обнову обданишта, школа, домова здравља, водовода...

"На овој помоћи најзахвалнији су грађани РС, јер осећају да нису одбачени и да су грађани српске припадности и да је Србија њихова матица, а ми ћемо се тако понашати и убудуће", рекао је Вишковић.

Нагласио је да се донаторски новац који Српска добија од Србије троши транспарентно, те позвао све оне који сумњају да се у то сами увере.

Председник покрајинске владе Игор Мировић рекао је да је сарадња Србије и Војводине са РС приоритет, те да је Протокол о сарадњи потврда и гарант да ће та сарадња бити развијана у свим областима.

"Желимо отворено да кажемо да је сарадња са РС не само приоритет нас који чинимо део политичког живота у Србији и Војводини, то је обавеза и жеља да се објединимо и сарађујемо на културном, економском, образовном плану и на сваком другом нивоу", истакао је Мировић.

Оценио је да се од 2000. до 2016. године стидљиво говорило о сарадњи између Српске и Србије и Војводине и додао да је у том периоду потписан само један протокол.

"Од како сам на челу покрајинске владе, успели смо да наметнемо ту сарадњу као један од приоритета", рекао је Мировић.

Мировић и Вишковић су говорили на пословном форуму АП Војводина-Република Српска у Привредној комори Војводине, а потом посетили Први привредни сајам, на којем наступају привредници из Српске и Војводине. 

Очекују да ова сајамска манифестација постане традиционална и да допринесе бољем повезивању и бољој привредној сарадњи, заједничким наступима привредника на европском тржишту.

То ће, сматрају они, резултирати већим успесима, допринети бољем стандарду грађана и Српске и Војводине, а надају се утицати и на то да грађани не напуштају земљу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести