Мировић: Крајњи циљ да пољопривредници више производе и зарађују

НОВИ САД: Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је пољопривредницима из Војводине 133 уговора, којим су добили бесповратна средства за суфинансирање набавке 115 нових трактора и 18 нових прикључних машина и механизације.
mirovic poljoprivrednici
Фото: vojvodina.gov.rs

Укупна вредност инвестиције је виша од 500 милиона динара, а Покрајинска влада је преко Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство обезбедила 156,6 милиона динара.

Истакнуто је да је циљ конкурса био да се обнови пољопривредна механизација у Војводини, као и да се ојачају пољопривредна газдинства у мање развијеним општинама северне Покрајине.

Мировић је истакао да је протекла година за пољопривреднике била тешка, због велике суше која је однела доста плода на њивама. Он је додао да су Покрајинска влада, ресорни  секретаријат и друге надлежне службе, чиниле много тога новог и квалитетнијег како би се унапредила пољопривреда у Војводини.

Како је навео, најпре је припремљен дугорочни стратегијски одговор на сушу, а у овом тренутку се, у оквиру великог државног фонда, ради на припреми 11 локација које ће обезбедити каналску мрежу и за одводњавање и наводњавање.  

Такође, у припреми је и 30 пројеката који ће повући средства у износима преко 100 милиона долара, наводи се у саопштењу. 

Држава је по први пут одлучила да се стратегијски у будућности покуша одбранити од суше, казао је Мировић и дода да је то дугорочни и скуп пројекат, за који ће средства, између осталог, бити обезбеђена уштедама.

Фото: vojvodina.gov.rs

Мировић је нагласио да ће АП Војводина у будућности имати више новца у буџету, између осталог, зато што га пољопривредници стварају, истакавши да је нови аграрни буџет већи од седам милијарди динара. 

Подсетио је пољопривреднике да већ од почетка јануара почиње нови циклус субвенција за који се нада да ће бити реализован у нешто већем износу, пошто је 2017. године ниво рализације субвенција износио око 6,1 милијарду динара.

У прошлој години, а то ћемо чинити у 2018. години, кроз мере на покрајинском и националном нивоу, као и кроз издвајање средстава из више фондова, укључујући и специјализоване фондове Покрајинског секретаријата за пољопривреду, учинили смо све да бисмо вас оснажили, поручио је Мировић пољопривредницима, додајући да је крајњи циљ Покрајинске владе да пољопривредници више производе и више зарађују, да буду богатији и технички опремљенији, јер ће од тога читаво друштво имати користи. 

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Вук Радојевић, нагласио је да је интересовање пољопривредника за набавку пољопривредне механизације било велико, судећи по 482 примљене пријаве.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести