Мировић о сарадњи Војводине и Доње Аустрије

САНКТ ПЕЛТЕН: Председник Владе покрајине Војводине Игор Мировић разговарао је данас са председницом аустријске покрајине Доња Аустрија Јоханом Микл-Лајтнер о продубљивању сарадње та два европска региона, која би могла бити дефинисана заједничким документом.
mirovic Austrija vojvodina gov
Фото: vojvodina.gov.rs

Они су се сложили да политичка стабилност и економски помаци које је Србија направила у протеклом периоду добар сигнал за успостављање директне сарадње Војводине и Доње Аустрије, између осталог, у пољопривреди, туризму, образовању, медицини...

У разговору је истакнуто и да постоји простор за активнију сарадњу двеју регија, кроз повезивање развојних агенција и научно-технолошких институција, те да је у обостраном интересу да се повећа број директних страних инвестиција.

Саговорници су се дотакли и сарадње и размене знања и искустава у области културе, с освртом на престижну титулу - Европска престоница културе 2021, коју је Нови Сад понео, а коју Санкт Пелтен у Доњој Аустрији, има амбицију да понесе 2024. 

Очекује се да ће већ на пролеће, важне области сарадње за обе регије бити интегрисане у споразум о сарадњи, који ће обезбедити оквир за реализацију конкретних пројеката. 

Микл-Лајтнер, која је пре ове функције била министар унутрашњих послова Аустрије, указала је, у синоћњем разовору у седишту доњоаустријске валде у Санкт Пелтену, да подржава Србију на њеном путу ка чланству у ЕУ, а са Војводином жели да прошири сарадњу.

"Војводина и Доња Аустрија су веома сличне и можемо да учимо једни од других. Ми радо преносимо наше искуство Војводини и отворени смо за нове контакте и искуства од стране српске покрајине", казала је она у изјави Тањугу.

Рекла је да постоји много додирних тачака два региона, посебно у пољопривреди, економији и науци.

Најавила је да ће се сарадња детаљно анализирати и на пролеће наставити разговори о продубљивању кооперације.

"Што се приступног процеса Србије ЕУ тиче у потпуности подржавамо чланство. У нашем је интересу да на европском нивоу имамо подршку, на пример, када је реч о продужењу коезионих фондова", објаснила је Микл-Лајтнер.

Истакла је да је са Мировићем имала успешан разговор, који ће сигурно бити настављен.

Мировић је рекао да је са Микл-Лајтнеровом разговарао о будућој сарадњи два региона, те да су се дотакли низа области сарадње, од европских интеграционих процеса у којима се налази Србија, до сарадње у области културе.

Подсетио је да је Нови Сад добио ласкаву титулу европске престонице културе за 2021. годину, а да пошто Санкт Пелтен, главни град Доње Аустрије жели да се кандидује за 2024. годину, указао је да је у тој области могуће разменити искуство.

"Разговарали смо и о интензивирању односа када је реч о институционалној сарадњи. Наше институције могу да науче од сличних установа Доње Аустрије. Очекујемо већ веоам брзо да све важне области сарадње интегришемо у једну врсту изјаве, споразума у будућности", најавио је Мировић.

Он је нагласио да Доњу Аустрију и Војводину повезују многе ствари у области пољопривреде, научно-технолошких изазова.

"Доња Аустрија је за нас узор у многим областима и усмерени смо да учимо како би Војводина у будућности била што успешнија и достигне успех који Доња Аустрија има у многим областима", рекао је Мировић.

Он је казао да је посета организована у тренутку када су односи Србије и Аустрије одлични, те да је окупљање привредника још један важан корак у продубљивању добре сарадње и још већем приближавању двеју држава. 

Мировић је истакао да је Аустрија међу земљама које предњаче по броју инвестиција у Србији, где тренутно послује преко 500 аустријских компанија, с уложеним капиталом преко три милијарде евра. 

Он је додао и да међусобна робна размена између Србије и Аустрије бележи континуирани раст, те да значајну улогу у томе имају и компаније које послују у Војводини. 

Делегација, у којој су били и директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ и председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић, посетила је компанију Дунапак пакагинг, која производи папирну амбалажу, и заинтересована је да своје пословање прошири на територију Војводине. 

Мировић ће, такође, у Бечу учествовати у дискусији на тему "Истражите индустријски хаб Србије Војводину".

Р. Д.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести