Мировић обишао радове на преводницама Шебешфок и Бездан

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обишао је данас радове на водопривредним објектима – преводницама Шебешфок и Бездан на каналу Баја–Бездан, који ће, како је најављено, бити у функцији до лета после више деценија.
д
Фото: Покрајинска влада

Реч је о санацији уставе и преводнице Шебешфок и преводнице Бездан, пројектима који се реализују преко ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска–Србија. Укупна вредност пројеката је 8,7 милиона евра.

Тиме ће се повећати ниво заштите од поплава, створити услови за прелазак бродова из Дунава у канал Баја–Бездан и обезбедити пунa оперативнa функцијa канала, што ће допринети развоју економије и наутичког туризма.

„Од 1988. године нисмо имали радове на уређењу ове бродске преводнице, која је изграђена средином 19. века. Реализација ове инвестиције имаће вишеструк значај за систем одбране од поплава, транспорт и развој туризма“, казао је председник Мировић.

Фото: Покрајинска влада

У систему водопривреде у АП Војводини, како је додао Мировић, има много нових конкретних пројеката који се реализују преко ИПА програма, средствима Европске уније, као и пројеката који се финаснирају из републичког и покрајинског буџета, али и Развојног фонда Уједињених Арапских Емирата.

„У протекле четири године урадили смо велики посао. Очекује нас ове године наставак радова на реконструкцији двонаменских система и великих регионалних система у хидросистему Дунав–Тиса–Дунав. Наставићемо и у наредном периоду истим темпом са још више средстава како бисмо завршили овај посао“, изајвио је Мировић.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић казао је да реализација ових пројеката има огроман значај, посебно у систему заштите од поплава. Он је нагласио да су улагања у водопривреду капиталног и вишедеценијског карактера, а да у водоприреди ништа није рађено деценијама и да су зато овакви пројекти од изузетног значаја.

Фото: Покрајинска влада

Градначелница Сомбора Душанка Голубовић казала је да реализација ова два пројекта има вишеструк значај за град Сомбор.

„За ове четири године у реализацију пројеката прекограничне сарадње уложено је више од 10 милиона евра, а највећи суфинансијер свих пројеката на територији града Сомбора је Покрајинска влада“, истакла је градоначелница Голубовић.

Обиласку радова присуствовао је и директор „Вода Војводине“ Славко Врнџић.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести