Мировић отворио Словачке народне свечаности у Бачком Петровцу

НОВИ САД/БАЧКИ ПЕТРОВАЦ: Председник Покрајинске владе Игор Мировић отворио је вечерас, у Бачком Петровцу, Словачке народне свечаности „Златне нити из венца словачке културе“, поручивши да је реч о најзначајнијој националној, културној и духовној манифестацији Словака у Србији.
m
Фото: vojvodina.gov.rs

Значај Словака у етничкој, културној и конфесионалној разноликости Војводине и Србије, на коју смо сви поносни, изузетан je, а традиција, обичаји, особена култура, чувено сликарство, прелепе ношње и пословична вредноћа и радиност Словака, чине једну од најлепших обележја наше разноликости - на шта смо изузетно поносни, рекао је Мировић на свечаности у Словачком војвођанском позоришту.

Он је подсетио на то да је од 2018. године дан одржавања Словачких народних свечаности Скупштина АП Војводине, на предлог Покрајинске владе, прогласила за Дан словачке националне мањине, који се свечано обележава, упутивши срдачне честитке.

Србија и Словачка имају традиционално добре и пријатељске односе, у којима је један од најважнијих и најчвршћих мостова управо словачка мањина која овде живи. Покрајинска влада ће и у будућности наставити да подржава програме образовања на словачком - матерњем језику, област јавног информисања кроз директну подршку медијима и редакцијама на словачком језику, као и важне институције за словачку и целу нашу заједницу, поручио је Мировић.

Он је оценио да су Словаци дали велики допринос у преломним историјским догађајима попут присаједињења Војводине Краљевини Србији и борби против фашизма у Другом светском рату, али и развоју наше земље, те да је импресивно што су, упркос свим историјским искушењима, успели да сачувају свој језик, културу и идентитет.

Председница Националног савета словачке националне мањине Либушка Лакатошова рекла је да је и овогодишња манифестација прилика да се учврсте контакти и блискост и да се та веза задржи као порука за будуће генерације. Заменик председника Скупштине општине Бачки Петровац Јан Шуљан пожелео је добродошлицу званицама поручивши да Словачке народне свечаности представљају живот Словака у нашој земљи и да доприноси очувању традиције, обичаја и културе.

Свечаности су присуствовали и министарка за људска и мањинска права Гордана Чомић, министар за бригу о породици и демографију Радомир Ратко Дмитровић, амбасадор Словачке у Србији Федор Росоха, представници Канцеларије за Словаке у иностранству и друге званице.

Словачке народне свечаности су централна манифестација Словака у Србији, у оквиру које се за три дана могу видети бројне изложбе, позоришне представе, концерти и културно-уметнички програми.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести