Мировић: Покренут нови инвестициони циклус вредан 4,1 милијарду динара

НОВИ САД: Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас представницима 41 локалне самоуоправе вредне 4,1 милијарду динара, за реализацију 56 пројеката на територији АП Војводине.
1
Фото: vojvodina.gov.rs

Реч је о пројектима  у областима водоснабдевања и заштите вода, локалног и регионалног економског развоја, саобраћајне инфраструктуре, eнергетске ефикасности, културе, предшколског и основног образовања и васпитања и у области развоја спорта.

Од укупног износа средстава, Покрајинска влада, преко Управе за капитална улагања АП Војводине, обезбедила је 3,4 милијарде динара.

„Настављамо и у 2019. години реализацију најважнијих инфраструктурних пројеката. Радићемо на уређењу саобраћајница у Новом Саду, почињемо са радовима на изградњи локалног пута Стапар-Сивац, завршавaмо реконструкцију пута Опово-Дебељача, а реализоваћемо и бројне пројекте у области спортске инфраструктуре, међу којима је изградња нове спортске хале у Деспотову и школске сале у Белој Цркви“, рекао је Мировић и додао да је циљ Покрајинске владе да свака локална самоуправа у Војводини има спортски објекат.

Међу значајнијим пројектима, како је навео, је и реконструкција постојења за пречишћавање пијаће воде у општини Оџаци, почетак радова на изградњи нове индустријске зоне у Црепаји, привођење намени објекта моста у Ади, као и почетак изградње вртића у Шимановцима.

Фото: vojvodina.gov.rs

„У Војводини смо покренули нови велики инвестициони циклус.  Заједно са локалним самоуправама радићемо на релизацији ових пројеката, а ове године почеће и изградња пречистача отпадних вода у Бачкој Тополи, Малом Иђошу, Србобрану и Темерину, вредних више од милијарду динара“, рекао је Мировић.

Фото: vojvodina.gov.rs

 На конкурсима Управе за капитална улагања АП Војводине Град Нови Сад добио је 410 милиона динара за реализацију три важна пројекта у области саобраћајне инфраструктуре. Реч је о изградњи саобраћајних површина са јавним осветљењем у Улици Марка Миљанова, за продужење Булевара Јована Дучића и за проширење коловоза и изградњи тротоара у Улици Соње Маринковић у Сремској Каменици. Износ одобрен од Управе за капитална улагања АП Војводине покрива око 76 посто вредности наведених инвестиција, а остатак средстава определиће Град Нови Сад.

Фото: Град Нови Сад

“Ради се о комплетној реконструкцији Улице Марка Миљанова, практично, о њеном претварању у булевар који ће имати нове коловозне траке, тротоаре, бициклистичку стазу, паркинг, замењене водоводне и канализационе цеви и нову модерну расвету. Изградњом Жежељевог моста, али и пуштањем саобраћаја преко Београдског кеја, стекли су се услови за реализацију тог пројекта вредног 248 милиона динара. То је најава великих улагања у Алмашки крај, јер ће Град определити додатних 100 милиона динара у радове у још три улице на Подбари. Добили смо новац и за продужење Булевара Јована Дучића, то је инвестиција од 238 милиона динара, којом ће бити обезбеђен нови излазно-улазни правац између Новог насеља и Ветерника, а ту је још и инвестиција од 55 милона динара за реализацију последње фазе реконстуркције Улице Соње Маринковић у Сремској Каменици”, нагласио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Он је такође рекао да се ове године очекује отварање централне кухиње ПУ Радосно детињство, али да се ради и на припреми још заједничких пројеката, где у првом реду спада уређење центра града.

“Тренутно смо у фази пројектовања, имамо подршку угледних архитеката из иностранства, а преко Фондације 2021 и Друштва архитеката Новог Сада. Циљ је да дођемо до најбољег пројектног задатка за уређење центра, јер одређујемо његов изглед за наредних пола века. Ако пројекат буде готов до лета, ове године бисмо кренули са партерним уређењем Позоришног трга и тако најавили снажне инвестиције у центру, да дочекамо 2021. годину као репрезентативна Еевропска престоница културе”, истакао је Милош Вучевић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести