Мировић: Све похвале за БКЦ и Музеј Жеравица, још ћемо помоћи 

НОВО МИЛОШЕВО: Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је да ће његова администрација настојати да повећањем своте за културу више него што је просечан раст буџета – уверен у то да ће тај темпо издржати – подстиче културне садржаје, посебно оне које представљају приватну иницијативу.
Mirović i Vukosavljević obišli ustanove kulture u Novom Miloševu i Kikindi foto: Pokrajinska vlada
Фото: Мировић и Вукосављевић обишли установе културе у Новом Милошеву и Кикинди фото: Покрајинска влада

Оне су, како је оценио, често агилније, активније, актуелније него бројне наше културне установе које су често успаване.

Можда је то прејака оцена, али у једном делу сасвим сигурно је истина, напоменуо је председник Покрајинске владе.

Он је с министром културе и информисања Владаном Вукосављевићем посетио Музеј „Жеравица” и Банатски културни центар у  Новом Милошеву и Центар за ликовну и примењену уметност „Терра” у Кикинди. Они чине богат културни живот у тим срединама и сведоче о томе да култура не станује само у великим градовима, попут Београда, Новог Сада и Ниша, него и у малим општинама и селима као што је Ново Милошево. 

Фото: Мировић и Вукосављевић на представљању Банатског културног центра фото: Покрајинска влада

То је заправо слика велике културне сцене у малим срединама које су често запостављене од културне јавности и администрације, рекао је Мировић.

Како је додао, ова посета има за циљ да то промени.

У Војводини су посебно бројне средине које морамо будити када је реч о култури. А постоје снажни културни темељи, попут Ирига, са Српском читаоницом и родном кућом Борислава Михајловића Михиза, али и других средина као ове које смо данас посетили, казао је Мировић.

Он је најавио да Покрајинска влада жели да пронађе моделе подршке којима ће подржати активности Музеја и Културног центра у Новом Милошеву.

Индустријско-технички музеј „Жеравица” представља јединствену збирку старих трактора, парних машина, аутомобила, кућних апарата с почетка 19. века. Музеј је настао крајем седамдесетих година прошлог века. када је Миливој Жеравица (1932–2009) решио да набави трактор „фергусон 10-20 ХП”, из 1924. године какав је имао његов отац Милорад међу првима у селу и уз који је он одрастао. Сасвим случајно је сазнао да у околини Крагујевца постоји баш такав трактор. Отишао је да га погледа и изненадио се када је тамо затекао још неколико сличних трактора из тог времена. Одмах је дошао на идеју да их све откупи и тако на неки начин спасе њихово нестајање с ових простора. У почетку је то била мала збирка смештена у старој шупи. До нивоа данашње угледне збирке, јединствене у нашој земљи, довео ју је његов син Чедомир Жеравица, који сада планира да на плацу прекопута Музеја изгради и други музеј, у спомен на свог стрица, чувеног кошаркашког тренера Ранка Жеравицу, утемељивача модерне кошарке на нашим просторима.


Подстицај стваралаштву

Након посете Центру за ликовну и примењену уметност „Терра” у Кикинди, Мировић је изразио задовољство поставком, оцењујући да такви садржаји заслужују већу подршку јер, како је навео, могу бити окосница културне и туристичке понуде Војводине.

Фасцинирани смо квалитетом и уметничким одразом тих културних установа и повећаћемо издвајања за област културе да бисмо и у будућности подстицали такве садржаје и културно стваралаштво, рекао је Мировић.

Министар Вукосављевић је истакао да је Музеј „Терра” у Кикинди јединствена установа тог типа у Европи и да је добар пример реализације новца добијеног на конкурсу Министарства „Градови у фокусу”. 


Фото: Мировић и Вукосављевић обишли установе културе у Новом Милошеву и Кикинди фото: Покрајинска влада

Музеј „Жеравица” и Банатски културни центар на овим просторима заиста раде веома важан посао у условима који нису увек идеални и лаки, оценио је министар Вукосављевић.

Према његовим речима, управо такви пројекти, који се заснивају на великом ентузијазму појединаца, дају на неки начин охрабрење Министарству да се избори за већи буџет за културу у Републици Србији и да помаже што већи број таквих пројеката.


Пасош „Песничке републике”

Министру Вукосављевићу је у Банатском културном центру, који је веома значајна приватна установа у издаваштву и пример креативне индустрије, књижевник Радован Влаховић уручио пасош „Песничке републике”.

Сарађујемо с многим културним установама из државе и окружења, рекао је Влаховић.

Недавно смо, додао је, имали посету групе од 60 истарских Италијана, који су радо прихватили наш пасош и тражили су га и за своје унуке.


Фото: Мировић и Вукосављевић у Музеју Жеравица фото: Покрајинска влада Mirović i Vukosavljević u Muzeju Žeravica foto: Pokrajinska vlada

Ми смо данас водили разговоре о начинима финансирања изградње музеја Ранка Жеравице, који апсолутно заслужује да има музеј, он је велика личност наше спортске историје, један од утемељивача српске и југословенске кошарке, човек без ког не би било успеха у спорту у тој мери, поручио је Вукосављевић. 

Министар је рекао да је обећао подршку Министарства културе за изградњу музеја „Ранко Жеравица” и да је с председником Покрајинске владе Игором Мировићем и представницима локалне самоуправе разговарао о техници, а касније да се изабере модел финансирања кроз неки облик јавно-приватног партнерства и да се изгради платформа.

Морамо да реагујемо и реаговаћемо врло брзо у том смислу, најавио је министар.               

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести