Мировић: Технички ребаланс буџета крајем марта

НОВИ САД: Председник Покрајинске владе Игор Мировић у Хртковцима је изјавио да очекује да крајем марта Скупштина Војводине на седници одобри практично додатно задуживање АП Војводине за нови инвестициони циклус. Један од елемената за реализацију тих инвестиција су и послови на левој обали Саве између Хртковаца и Јарка.
mirovic hrtkovci
Фото: Dnevnik.rs

Мировић је, одговарајући на питање „Дневника” и Радио Новог Сада, објаснио да је повод за ребаланс буџета техничке природе и да је нужан приликом задуживања када буџет има нови приход кроз задуживања.

Дакле, тај ребаланс се не заснова на суфициту, он је техничког карактера јер се не односи на редовне приходе буџета. О том другом ребалансу ћемо расправљати крајем јуна, поручио је он.

Подсетимо, предложеним ребалансом буџет Војводине се увећава за 1,9 милијарду динара, од чега је 1,6 милијарда из задужења, а 300 милиона динара су средства пренета из ранијих година. Како је Мировић објаснио, од укупно задужење буџета, 600 милиона динара ће бити уложено у пројекте водоснабдевања, између осталог у трећу и четврту фазу великог посла на обали Саве, где је у току прва фаза радова. 

За другу фазу радова смо конкурисали код Светске банке, а трећу и четврту фазу смо одлучили да спроведемо у овом ванредном режиму кроз додатна средства задуживањем, истакао је.

За тај важан посао Покрајинска влада је протеклу годину припремила пројектну документацију.

Нажалост, након поплава 2014. изгубили смо и 2014. и  2015. и 2016. годину. Тек именовањем Покрајинске владе на чијем сам челу прионули смо на посао, припремили пројектну документацију за тај технички и финансијски захтеван посао који се мора изводити у четири фазе, навео је Мировић.

Он је изразио уверење да ће Покрајинској влади Скупштина Војводине крајем марта одобрити да повуче одговарајућа средства под најповољнијим условима и у транспарентној процедури. Паралелно с тим, „Воде Војводине” ће спровести јавне набавке за трећу и четврту фазу изградње утврђења обале.

То значи да очекујемо да ове године, најкасније почетком наредне, сремска страна Саве буде потпуно заштићена од поплава. Паралелно с нама, и Министарство с Дирекцијом за воде републике координира послове с друге стране, нарочито у зони Шапца и другим местима, што значи да ћемо успети да Саву у том нашем делу потпуно обезбедимо од највиших могућих вода, такозваних стогодишњих вода, истакао је Мировић. 


За десетак дана отварање зграде Хитне помоћи у Новом Саду

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је рекао и да су радови на изградњи зграде Хитне помоћи у Новом Саду приведени крају и да се за десетак дана очекује њено отварање.

У међувремену, Покрајинска влада, заједно с Канцеларијом за јавна улагања, анализира могућност реконструкције постојећих објеката института за кардиоваскуларне и за плућне болести у Сремској Каменици који су изграђени шездесетих година прошлог века. Како је навео, увелико траје и реконструкција панчевачке болнице, која ће бити завршена за три до четири месеца, а обезбеђен је новац и за реконструкцију суботичке болнице.

Надам се да ћемо у априлу, мају или јуну, у координацији с међународним финансијерима, имати много боље вести и за изградњу Б и Ц блока Клиничког центра Војводине, казао је Мировић.


Као другу важну информацију, најавио је да је Покрајинска влада успела да обезбеди, а верује да ће то Скупштина и одобрити, додатну милијарду динара за набавку медицинске опреме. То је део новца од укупно 1.600.000 динара задужења.

Намеравамо да купимо три најсавременије магнетне резонанце, додатне ЦТ уређаје, тако да би, уз редовну набавку, с том новом опремом све регионалне болнице у Војводини имале најсавременије ЦТ уређаје, казао је Мировић. 

Он је навео и да Покрајинска влада намерава да купи ангио-сале за неуролошке болести за Клинички центар Војводине јер су мождани удари, а и друге болести, нажалост, веома честе у Војводини, а том набавком би Војводина, кад се ради о дијагностичким апаратима, практично имала стандарде попут земља много развијенијих него што је Србија.

Тако да, тиме што смо радили годину и по с ангио-салама и другим уређајима и инвестицијама у здравствени сектор, можемо да кажемо да смо завршили најмање 50 одсто посла у реконструкцији здравственог система.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести